Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още две медицински сестри в Пловдив са заразени с коронавирус

Още три случая на Ковид-19 във ВМЗ

23 са случаите на коронавирус в Пловдивска област за последното денонощие. Най-младият пациент е момиче на 15 години от Пловдив – на домашно лечение, а най-възрастният –мъж на 86 години от Пловдив и също под карантина в дома си, съобщиха от Областния кризисен щаб.

През почивните дни има регистрирани две инфектирани медицински сестри. Едната работи в УМБАЛ “Свети Георги“, а втората при общопрактикуващ лекар от Пловдив. Изследвани са контактните лица, но и в двата случая сестрите са ползвали лични предпазни средства на работните си места. Епидемиологичното проучване от РЗИ към този момент продължава. 

Продължава проучването и във ВМЗ –Сопот, през почивните дни са потвърдени три случая - на жени от Карлово, Сопот и с. Климент. Те са на домашна изолация. Дадени са предписания от здравните власти.

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 800, от тях активните случаи са 488. На лечение в болница, с потвърдена диагноза, са 103-ма, като през изминалите три денонощия новоприетите са общо 10. На домашно лечение в изолация за 388. Оздравелите пациенти са 286, от тях 48 през последните три дни. 

По информация на РЗИ има един починал пациент, мъж на 82 години от община Марица, който е бил хоспитализиран и е имал множество придружаващи заболявания, свързани със сърцето, белите дробове и бъбреците.

Ето и слуаите на коронавирус по общини: Пловдив – 505, Карлово – 40, Кричим – 22, Хисаря – 7, Родопи – 67, Стамболийски – 20, Калояново – 6, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица - 20, Асеновград – 40, Брезово – 2, Куклен – 8, Садово – 9, Първомай – 3, Съединение – 9, Сопот - 8. „Предстои заседание на Медицинския щаб утре, на което ще обсъдим актуалната ситуация със заболеваемостта, свободните легла и включването на още една болница в графика - УМБАЛ “Пловдив“, допълни Каназирева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39