Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерките за свободните артисти са добри, но идват късно

Парите за подкрепа на свободните артисти ще бъдат достатъчни известно време. Намерението за отпускане на финансовата помощ, обявено от министъра на културата Боил Банов, като антикризисна мярка е много хубаво, заяви Ивомир Игнатов – Кени, ръководител на театър "ХЕНД".

 Той обаче подчерта, че се надява този финансирането на артистите да стане доста по-организирано, за разлика от първия път, когато е имало немалко объркване. По думите му, мерките са изпълними,  но идват късно, защото независимите артисти едва ли не досега „са умрели от глад“.

„Аз се справям изключително трудно, на заеми съм, хората се страхуват да посещават представленията, от една страна, а трябва  и да се спазват и мерките. В момента сме буквално „на колене“.

Игнатов обясни, че не всички артисти могат да се представят в интернет, тъй като някои от тях са  свикнали с това и се справят доста добре, но тези, които са свикнали да играят на сцена, не могат да се приспособят към интернет.

Като „неприятен“ факт, забелязан от него, Игнатов посочи,  че нито МК, нито Общината , нито хората занимаващи се с изкуство, са обърнали внимание на това, че за да не умре културата, се купуват представления от най-известните софийски театри и после безплатно се  тиражират. Така местните артисти са силно пренебрегнати.

 „Когато аз  се опитвам да вдигна публиката на крака и правя невъзможното, никой не идва, защото общината е обявила безплатно представление в центъра на града. Ако трябва да се направи нещо, то трябва да се направи така, че парите да идват при артистите, така, че те да могат да работят и да живеят нормално.

За условията, при които ще се предоставя финансовата помощ от МК, за да се представят проектите онлайн, Кени заяви,  че интернет е специфично културно пространство.

 „Все едно да снимаш едно представление и то да се представи като филм. Така то си губи качествата. Това са различни неща – помагаш на едното, но другото губи. И ако се качва представлението в интернет он лайн, това обезценява труда на актьора“.

Той бе категоричен, че хората, които искат да се ползват от културата в интернет и да не плащат, трябва да свикнат, че там тя е „пригодена“ за това пространство и че качеството на продукта не е на ниво.

„С „Пловдив 2019“ се случи това – хората избираха външни продукции и не подпомогнаха българските артисти“, заяви още Игнатов.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55