Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Известният музикант Стоиц Гъдев с концерт на 31 юли

Големият пловдивски музикант и композитор Стоиц Гъдев ще изнесе онлайн концерт от изцяло от авторска музика за пиано на 31 юли от 20 часа. Концертът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент З „Гражданска активност“ от Наредбата за финансиране на културни събития. Той може да се гледа на живо тук.
За Стоиц Гъдев можем да говорим много, но може би най-важното е, че с виртуозните си изпълнения на пиано, а също и с мелодиката на своите композиции, той оставя слушателите без дъх.

Същевременно е и изключително ползотворен като композитор. Има издадени 13 албума с авторска музика. Сам аранжира и записва произведенията си. 25 години работи и като студиен музикант.

Според автора и организаторите потребността от този концерт е изключително голяма точно сега, във времето на частична изолация, когато хората имат нужда повече от всякога от пълноценен контакт с изкуството - хубава музика, поезия и положителни емоции.

В клавирния концерт участват още изключителните музиканти Димитър Гюров – китара и Владимир Величков – кавал, със специални аранжименти за пиано и китара, пиано и кавал. В него ще се включи и Стефан Попов от Драматичен театър-Пловдив, който ще представи на фона на музиката сонети на Шекспир.

„Подбрал съм три-четири неща от тези, които най-много се слушат. Другите са нови неща от нотните книги и албумите ми за пиано. Поканил съм изключителни музиканти“, коментира Стоиц Гъдев.

Чуйте в звуковия файл какво каза Стоиц Гъдев ден преди онлайн концерта.


Още от категорията

Албенис и Пиацола под пръстите на виртуозния Калоян Куманов

„100 години Пиацола“ е концерт, който ще представи музика от гениалния композитор, в интерпретации на не по-малко талантливите Зорница Иларионова - цигулка, Калоян Куманов - акордеон и Ралица Ботева - пиано. Триото подготвя програмата си с много емоция, и ще я представи пред пловдивската публика на сцената на Етнографски музей. Музикантите..

обновено на 17.05.21 в 14:21

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15 .05. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стоян Михайловски. Книга за българския народ. 132 стр., ок. 2А, Българска история, 2021. Олдъс Хъксли. Остров. 366 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Елизабет Страут. Олив Китридж. 424 стр., 4А, Кръг,..

публикувано на 17.05.21 в 12:07

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4-годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

обновено на 17.05.21 в 11:19

За смелостта на поезията трябва да се говори

"Смелостта на поезията е нещо, за което трябва да се говори. И тя е в това, че се изправяш срещу смъртта, срещу собствената си смърт. Защото писането е писане срещу собствената си смърт".  Това сподели за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Георги Господинов, носител на Голямата награда на Международния фестивал за  поезия „Орфей..

публикувано на 17.05.21 в 10:11

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

обновено на 15.05.21 в 08:49