Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Границата на президентския имунинет е прецизна


В интервю на Емил Костов с експерта по конституционно право Атанас Славов говорим за решението на Конституционния съд, че по време на мандата си пpeзидeнтът и вицeпpeзидeнтът мoгaт дa ca oбeкт нa пpoвepки и paзcлeдвaния, но не може да им ce пoвдигaт oбвинeния. Делото беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев, за тълкуване текст от основния закон, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

„Да, това решение беше очаквано. Конституционният съд счита, че имунитетът на държавния глава и вицепрезидента е достатъчно широк. Разпростира се върху почти всички действия, които осъществяват по служба, с изключение на държавната измяна и нарушаване на Конституцията. КС прави уточнение в определени аспекти, как покрива едни или други деяния от страна на държавния глава и вицепрезидента.“  

По думите на г-н Славов понятието „държавна измяна“ е по-широко от понятието „престъпление измяна“ по смисъла на НК. КС казва, че „държавна измяна“ покрива всички състави на престъпленията срещу републиката, докато „Измяната“ е само едно от тези престъпления. КС внася яснота относно обема на понятието „държавна измяна“

Ако прокуратурата има данни, че президентът е извършил държавна измяна, трябва ли да чака, да свърши мандатът му?

Прокуратурата не може да извършва процесуално-следствени действия, които засягат държавния глава. Механизмът предвиден в Конституцията е ясен. Това е повдигане на обвинение на ¼ от народните представители, неговото поддържане от 2/3 от народните представители, а окончателното решение взима Конституционният съд. Държавният глава, не може да бъде подлаган на обиск, на претърсване, на изземване, на подслушване и други процесуално-следствени действия. Могат да се съберат някакви свидетелски показания на трети лица, или някакви данни, документи, които не трябва да са придобити чрез претърсване и изземване от държавния глава.“

Според Атанас Славов огласяването от прокуратурата на СРС-та свързани с държавния глава е нарушение. Целта беше да се внуши, че президентът е извършил, или е съпричастен към извършване на престъпление. Това прокуратурата няма право да направи, посочи още Атанас Славов.

Интервюто с Атанас Славов, експерт по конституционно право е в звуковия файл.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51