Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха представителна антична сграда и част от улица

Нови археологически разкрития в центъра на Пловдив

Снимка: 24plovdiv.bg

Антична сграда с 5 помещения и подови настилки, както и части от улица, откриха археолози на терена, където се намираше бившият ресторант "Греми" в центъра на Пловдив.

"Сградата е с доста големи размери, около 250 квадратни метра сме проучили от нея, частично все още. Имаме данни, че тя се развива на запад под бул. "Цар Борис Трети Обединител" и на север под ресторант "Даяна". Категорично това е представително здание, но за момента е рано да кажем дали е обществена или частна сграда", каза пред Радио Пловдив археологът София Христева. 

Съществувала е доста дълго време, затова предположенията са, че е строена около ІІІ - ІV в. и в нея е имало живот до VІ в. н. е., допълни тя.

В две от 5-те разкрити помещения е намерена част от хипокауст (подово отопление) от антично време. Открити са доста архитектурни детайли, фрагмент със стилизиран мраморен орел, част от внесен от Александрия стъклен съд с изображение на човешка фигура, много монети и др.

Има и доста материали от Средновековието, като находките от този пласт вече са проучени. Най-интересната сред тях е част от представителна сграда с фрагмент от стенопис на женско лице, от което е запазено само дясното око. 

"Голяма част от пластовете са почиствани, затова не намираме достатъчно находки, които да ни насочат за функцията на самата сграда. Възможно е да е била обществено здание или резиденция на аристократ. Голяма част от находките не са в добро състояние", поясни археологът. 

София Христева допълни, че проследяват и около 5 метра от антична улица, намираща се северно от сградата, която отвежда към Форум Изток. "Очакваме и още една улица да излезе, така че да разкрием и антично кръстовище", поясни тя. 

Наесен се очаква комисия от Министерството на културата да посети обекта и да прецени какво ще се случи с него и дали теренът ще бъде застроен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55