Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха представителна антична сграда и част от улица

Нови археологически разкрития в центъра на Пловдив

Снимка: 24plovdiv.bg

Антична сграда с 5 помещения и подови настилки, както и части от улица, откриха археолози на терена, където се намираше бившият ресторант "Греми" в центъра на Пловдив.

"Сградата е с доста големи размери, около 250 квадратни метра сме проучили от нея, частично все още. Имаме данни, че тя се развива на запад под бул. "Цар Борис Трети Обединител" и на север под ресторант "Даяна". Категорично това е представително здание, но за момента е рано да кажем дали е обществена или частна сграда", каза пред Радио Пловдив археологът София Христева. 

Съществувала е доста дълго време, затова предположенията са, че е строена около ІІІ - ІV в. и в нея е имало живот до VІ в. н. е., допълни тя.

В две от 5-те разкрити помещения е намерена част от хипокауст (подово отопление) от антично време. Открити са доста архитектурни детайли, фрагмент със стилизиран мраморен орел, част от внесен от Александрия стъклен съд с изображение на човешка фигура, много монети и др.

Има и доста материали от Средновековието, като находките от този пласт вече са проучени. Най-интересната сред тях е част от представителна сграда с фрагмент от стенопис на женско лице, от което е запазено само дясното око. 

"Голяма част от пластовете са почиствани, затова не намираме достатъчно находки, които да ни насочат за функцията на самата сграда. Възможно е да е била обществено здание или резиденция на аристократ. Голяма част от находките не са в добро състояние", поясни археологът. 

София Христева допълни, че проследяват и около 5 метра от антична улица, намираща се северно от сградата, която отвежда към Форум Изток. "Очакваме и още една улица да излезе, така че да разкрием и антично кръстовище", поясни тя. 

Наесен се очаква комисия от Министерството на културата да посети обекта и да прецени какво ще се случи с него и дали теренът ще бъде застроен. 

Още от категорията

Албенис и Пиацола под пръстите на виртуозния Калоян Куманов

„100 години Пиацола“ е концерт, който ще представи музика от гениалния композитор, в интерпретации на не по-малко талантливите Зорница Иларионова - цигулка, Калоян Куманов - акордеон и Ралица Ботева - пиано. Триото подготвя програмата си с много емоция, и ще я представи пред пловдивската публика на сцената на Етнографски музей. Музикантите..

обновено на 17.05.21 в 14:21

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15 .05. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стоян Михайловски. Книга за българския народ. 132 стр., ок. 2А, Българска история, 2021. Олдъс Хъксли. Остров. 366 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Елизабет Страут. Олив Китридж. 424 стр., 4А, Кръг,..

публикувано на 17.05.21 в 12:07

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4-годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

обновено на 17.05.21 в 11:19

За смелостта на поезията трябва да се говори

"Смелостта на поезията е нещо, за което трябва да се говори. И тя е в това, че се изправяш срещу смъртта, срещу собствената си смърт. Защото писането е писане срещу собствената си смърт".  Това сподели за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Георги Господинов, носител на Голямата награда на Международния фестивал за  поезия „Орфей..

публикувано на 17.05.21 в 10:11

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

обновено на 15.05.21 в 08:49