Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха представителна антична сграда и част от улица

Нови археологически разкрития в центъра на Пловдив

Снимка: 24plovdiv.bg

Антична сграда с 5 помещения и подови настилки, както и части от улица, откриха археолози на терена, където се намираше бившият ресторант "Греми" в центъра на Пловдив.

"Сградата е с доста големи размери, около 250 квадратни метра сме проучили от нея, частично все още. Имаме данни, че тя се развива на запад под бул. "Цар Борис Трети Обединител" и на север под ресторант "Даяна". Категорично това е представително здание, но за момента е рано да кажем дали е обществена или частна сграда", каза пред Радио Пловдив археологът София Христева. 

Съществувала е доста дълго време, затова предположенията са, че е строена около ІІІ - ІV в. и в нея е имало живот до VІ в. н. е., допълни тя.

В две от 5-те разкрити помещения е намерена част от хипокауст (подово отопление) от антично време. Открити са доста архитектурни детайли, фрагмент със стилизиран мраморен орел, част от внесен от Александрия стъклен съд с изображение на човешка фигура, много монети и др.

Има и доста материали от Средновековието, като находките от този пласт вече са проучени. Най-интересната сред тях е част от представителна сграда с фрагмент от стенопис на женско лице, от което е запазено само дясното око. 

"Голяма част от пластовете са почиствани, затова не намираме достатъчно находки, които да ни насочат за функцията на самата сграда. Възможно е да е била обществено здание или резиденция на аристократ. Голяма част от находките не са в добро състояние", поясни археологът. 

София Христева допълни, че проследяват и около 5 метра от антична улица, намираща се северно от сградата, която отвежда към Форум Изток. "Очакваме и още една улица да излезе, така че да разкрием и антично кръстовище", поясни тя. 

Наесен се очаква комисия от Министерството на културата да посети обекта и да прецени какво ще се случи с него и дали теренът ще бъде застроен. 

Още от категорията

Рони Ромеро и Intelligent Music Project с концерт на Античния театър

Уникалният вокалист на Rainbow Рони Ромеро и Intelligent Music Project ще взривят тази вечер Античен театър-Пловдив. Концертът е от 21 часа, а в него Ромеро ще изпълни хитовете на Intelligent Music Project, на които автор и продуцент е д-р Милен Врабевски. Той включва песни от албумите “Sorcery Inside”, а също и “Life Motion”. На..

публикувано на 06.08.20 в 10:35

Възстановени са мозаечни пана на Йоан Левиев

Завърши възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна. За състоянието им сигнализира скулпторът Цвятко Сиромашки.    Проблемите по мозайките в подлеза на Баня Старинна бяха причинени от замърсявания с различен произход, механично нанесени вреди и липсващи тесери. От повърхността на камъните бяха отстранени..

обновено на 05.08.20 в 13:13

Великите европейци - Марсел Пруст, трета част

„Ако да помечтаеш малко е опасно, лекарството за това е да мечтаеш не още по-малко, а повече” – пише Марсел Пруст. Той наистина следва този принцип, но семейството е богато и може да си позволи да се забавлява на тенис-корта, да обикаля салони и гей-бардаци, да води изтънчени и пошли разговори, да среща хора, чиито образи, навици и истории..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

"Когато навън е навътре" - арт книга за Ковид-19

Книгата „Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“  събира творби от 72 автори, сред които попадат както световноизвестни имена  като  писателя Георги Господинов и  аниматора Теодор Ушев, така и млади автори от страната, включително и работещи в чужбина, които  изразяват част от мислите и чувствата си по време на дните, прекарани в..

публикувано на 04.08.20 в 11:27

Пловдивска премиера на мюзикъла "Чаплин"

Тази вечер на сцената на Античния театър е пловдивската премиера на мюзикъла „Чаплин“, мюзикъл от Крис Къртис. Това е съвместна продукция на Дължавна опера-Варна и Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Режисьорът Борис Панкин каза, че с нетърпение очаква срещата с пловдивската публика.   „Отзивите от двете варненски премиери са..

обновено на 03.08.20 в 15:09