Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протестът втвърди партийните ядра, липсва публичен дебат

За политолога проф. Румяна Коларова , най-тревожно в ситуацията на тези  протести в момента, е „липсата на какъвто и да е публичен дебат“. Особено за хората, които не са в София и следят развитието от медиите. Според нея, хората се чувстват „като в ехо-стая, в която всеки сам е изолиран със своите мнения и заблуди.

Нивото на публичния дебат става все по-ниско, не са способни да формулират изход“.

Политологът каза, че тези протести са различни от всички досега, защото опозицията няма подкрепа. „Втърдяват се основите ядра на всички партии и това е тежък проблем за българската политика“.

Като странност в пртоестите проф. Коларова определи случването им в момент,“ когато управляващите са в края на мандата си и до месец май имаха висок ратинг, а от друга страна  - много слаба опозиция, всички са делегитимирани, и  това е заради слабата опозиция, хората не виждат алтернатива и така, с липсата на нормалния за европейската демокрация начин, у нас се достигна не само до странна , но и до патологична форма.“

А управляващите се главозамаяха и започнаха да действат по арогантен начин.

Коларова каза още, че опитите на който и да е от действащите политици да се включи в протестите, веднага срива доверието в него. „Това се случи и с президента Радев. От името на потеста говорят хора,“ които са с ниска репутация или изхабен политически авторитет, като Бабикян и Христо Иванов.

Няма ресурс да се появи нова политическа сила и това води до радикализация на протеста, което го и обрича. „

За записите и снимките на премиера Борисов, политологът каза, че те подхранват протеста, като отбеляза, че от вчера са се появили и снимки на Делян Пеевски. „Въпросът е не как говори Борисов, но и защо се появяват точно сега и каква е целта на всичко това“.

Проф. Коларова определи ситуацията в момента като „Бой  в тъмна нощ. На публиката не става ясно нито кой, нито как, нито защо ?“

Според нея, протестът не може да се свие повече оттова, до което е стигнал в момента "в момента не виждам масови протести" и отбеляза като проблем и това, че на самия протест се вадят факти, които остават само на площада.

Цялото интервю с проф. Румяна Коларова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Никой, желаещ ваксина в Пловдив, няма да бъде върнат

Здравният министър доктор Стойчо Кацаров призова българите да се ваксинират срещу Covid-19. Той издаде заповед за създаване на логистични центрове във всяка община, в които Регионалните здравни инспекции ще доставят необходимите количества ваксини за общопрактикуващите лекари. Целта е приоритетно да бъдат обхванати над 60-годишните...

обновено на 17.05.21 в 17:02

Гарите в Белозем и Маноле - обновени и удобни

Гарите в Белозем и Маноле са модернизирани и с нов европейски облик след изпълнението на втората фаза от проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура  на линията Пловдив-Бургас в обособена позиция 1 в участъка Скутаре – Оризово. Цялостното обновяване на отсечката е по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфрастуктура“..

публикувано на 17.05.21 в 16:34
Бранимир Белчев- член на УС на Съюза на екскурзоводите

Екскурзоводи искат помощ от Кабинета

Екскурзоводи поискаха подкрепа от новото служебно правителство. В подписка близо 200 души, които упражняват тази дейност, изразяват разочарование от предложената помощ чрез европрограма. По нея се финансират видеопрезентации на туристически забележителности, но плащанията още не са започнали. Бранимир Белчев, член на УС на Съюза на..

публикувано на 17.05.21 в 16:08

Звукова сигнализация по река Въча никога не е била налична

Близо 50 души протестираха вчера край ВЕЦ - Кричим на пътя Кричим  Девин. Недоволството им е заради инцидента на 1 май, при който 60-годишен рибар от Пазарджик загина заради висока водна вълна на река Въча. Според протестиращите трагичният инцидент е станал заради внезапното изпускане на водата от централите на НЕК, което е предизвикало..

публикувано на 17.05.21 в 15:11

Говоренето в Парламента - етикет, който трябва да се спазва

„В Центъра за анализи на политическата и журналистическата реч наблюдаваме политическата реч повече от 15 години, но генерални промени не се случват, защото наблюдаваме почти едни и същи лица“.  Това заяви доц. Надежда Сталянова – преподавател в СУ „Климент Охридски“ и основател на Центъра. Тя  обаче изрази задоволство от начина, по който..

публикувано на 17.05.21 в 11:29