Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестът втвърди партийните ядра, липсва публичен дебат

За политолога проф. Румяна Коларова , най-тревожно в ситуацията на тези  протести в момента, е „липсата на какъвто и да е публичен дебат“. Особено за хората, които не са в София и следят развитието от медиите. Според нея, хората се чувстват „като в ехо-стая, в която всеки сам е изолиран със своите мнения и заблуди.

Нивото на публичния дебат става все по-ниско, не са способни да формулират изход“.

Политологът каза, че тези протести са различни от всички досега, защото опозицията няма подкрепа. „Втърдяват се основите ядра на всички партии и това е тежък проблем за българската политика“.

Като странност в пртоестите проф. Коларова определи случването им в момент,“ когато управляващите са в края на мандата си и до месец май имаха висок ратинг, а от друга страна  - много слаба опозиция, всички са делегитимирани, и  това е заради слабата опозиция, хората не виждат алтернатива и така, с липсата на нормалния за европейската демокрация начин, у нас се достигна не само до странна , но и до патологична форма.“

А управляващите се главозамаяха и започнаха да действат по арогантен начин.

Коларова каза още, че опитите на който и да е от действащите политици да се включи в протестите, веднага срива доверието в него. „Това се случи и с президента Радев. От името на потеста говорят хора,“ които са с ниска репутация или изхабен политически авторитет, като Бабикян и Христо Иванов.

Няма ресурс да се появи нова политическа сила и това води до радикализация на протеста, което го и обрича. „

За записите и снимките на премиера Борисов, политологът каза, че те подхранват протеста, като отбеляза, че от вчера са се появили и снимки на Делян Пеевски. „Въпросът е не как говори Борисов, но и защо се появяват точно сега и каква е целта на всичко това“.

Проф. Коларова определи ситуацията в момента като „Бой  в тъмна нощ. На публиката не става ясно нито кой, нито как, нито защо ?“

Според нея, протестът не може да се свие повече оттова, до което е стигнал в момента "в момента не виждам масови протести" и отбеляза като проблем и това, че на самия протест се вадят факти, които остават само на площада.

Цялото интервю с проф. Румяна Коларова е в звуковия файл. 


Още от категорията

Случай на Ковид - 19 затвори община "Марица" до понеделник

Заради служителка с коронавирус затвориха до края на работния ден утре сградата на община Марица. Заместник-кметът Петър Минков уточни, че всички служители са пуснати по домовете и тече пълна дезинфекция на всички помещения.  Служителката с коронавирус не работи с граждани, уточни зам.-кметът.  Жената се чувства добре, имала е 2 дни..

публикувано на 06.08.20 в 12:15

По-неблагоприятен вариант ще са предсрочни избори

„Изненада беше самото спешно свикване на националната конференция на ГЕРБ. Иначе посланията вече бяха тествани в последните три седмици. Тя се организира и като отправяне на знак към обществото, че протестите в столицата и в други градове на страната, не са единственото лице на ситуацията в държавата, а има и друга страна“, това заяви в..

публикувано на 06.08.20 в 11:18

Правителството трябва да изкара пълен мандат

В структурите, а и на ниво на областните координатори на ГЕРБ не виждаме никаква логика във вариант правителство без Бойко Борисов. Още повече, че след няколко месеца ще има редовни избори. А и на фона надействията на това правителство през годините, няма обективна причина за такова действие. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иван Тотев,..

публикувано на 06.08.20 в 10:14
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН

Възможен е кабинет без Бойко Борисов до изборите

Месеци в пандемия,  месец в протести,  доказано тежка година с двете двойки и две нули.  Търсим още измерения на лятото с протест, под знака на последните нагласи на българите, очертани от социолозите с идеята да се гласува. Политическият психолог проф.  Антоанета Христова  коментира недоволството, тенденциите пред новите формации и пред властта...

обновено на 05.08.20 в 10:14

Специален орган за помиряване на спорове ще заработи в Пловдив

Потребителите, търговците или как пазим правата си - темата коментираме в програма "Точно днес" с доц.  Димитър Деков , председател на Сдружението за правна помощ на потребителите.  Оттам са разработили правила за алтернативно решаване на спорове. В момента текат информационни дни за популяризиране на алтернативните методи за решаване на..

публикувано на 05.08.20 в 09:07