Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Велинград на протест заради концесия за волфрам

Жители на Велинград ще протестират в 10.30 ч. днес с искане да бъде отменена концесията за добив на волфрам в курортния град.

Инвестиционното намерение е на пловдивска фирма, като проектът предвижда част от мината да бъде в непосредствена близост до вододайната зона на града. Жителите на Велинград са категорични, че няма да допуснат това, заяви един от организаторите на протеста Калина Янева:

„На този протест ние ще поискаме от Министерски съвет и от държавата да прекрати концесионния договор за минерално находище „Грънчарица“. Концесионният договор дава възможности в своите текстове за еднократно прекратяване на концесионния договор от страна на Министерски съвет. Една от хипотезите, в която единствено се появява името на хората, е: „Концесията може да спре своята дейност при наличие на бунтове и метежи.“ Тази наша стъпка, за първи път, открито, на площада, е първата крачка, в която ние тръгваме в ситуация да се бунтуваме.“

Още от категорията

Протестиращите в Пловдив искат и оставка на МВР министъра

Протестно шествие тръгна и тази вечер по главната улица на Пловдив с отправна точка от площада пред Общината.  Групата, понесла знамена и плакати, повтори традиционните вече искания за оставка на цялото правителство, заедно с тази на главния прокурор Иван Гешев.  Нов елемент  са  протестните лозунги срещу разпръскването на палатковия лагер от..

обновено на 07.08.20 в 20:34

22 училища в Пловдив и областта имат нови директори

Приключиха конкурсите за директори в част от училищата в Пловдив и региона. От РУО - Пловдив съобщиха, че предстои през следващата седмица да станат ясни и останалите нови назначения за всички 31 училища. Там директорите бяха пенсионирани, или пък заемаха длъжността до конкурс. Нов директор на Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" -..

публикувано на 07.08.20 в 18:15

Велинградчани срещу концесията за производство на волфрам

Жителите на Велинград изпратиха категорична нота до всички държавни институции с искане да бъде прекратена концесията, отдадена на пловдивска фирма за производство на волфрам в региона. Част от бъдещата мина ще бъде разположена в непосредствена близост до вододайната зона на града. Още 15 селища в региона ще бъдат засегнати от добива на руда.  Калина..

обновено на 07.08.20 в 16:32

Разкриха оранжерия за марихуана в село Тюркмен

Фермата за дрога е открита в дома на 51 годишен криминално проявен мъж. Той отглеждал 220 стръка канабис с дължина от 1.5 до 3 метра.  Полицаите са иззели и 3,5 килограма суха марихуана.  Арестуваният е вече осъждан за същото престъпление. 

публикувано на 07.08.20 в 15:41

Полицията вдигна палатковия лагер на Баня Старинна

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив  - това до Баня Старинна, беше вдигнат след намесата на полицията.  Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват. Снощи тук е имало около 60 души в около 20..

обновено на 07.08.20 в 15:07