Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват Богородичните пости

От днес започват Богородичните пости, които предшестват големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, честван на 15-ти август. В първия ден на Богородичния пост в храмовете се отслужва водосвет.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периода на въздържание в православния календар, през които миряните се стремят към смирение и добротворство. Свързан с надеждата и любовта към Божията майка, Богородичният пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне, честван на 6-ти август, се разрешава консумацията на риба. Постът продължава до 14-ти август включително.

Днес църквата чества празника Изнасяне на Светия кръст. Освен на първи август, православните християни извършват поклонение пред Кръста Господен още три пъти в годината -  на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Разпети петък и на 14-ти септември. 


Още от категорията

Ковид - 19 затвори община "Марица" до понеделник

Заради служителка с коронавирус затвориха до края на работния ден утре сградата на община Марица. Заместник-кметът Петър Минков уточни, че всички служители са пуснати по домовете и тече пълна дезинфекция на всички помещения.  Служителката с коронавирус не работи с граждани, уточни зам.-кметът.  Жената се чувства добре, имала е 2 дни..

публикувано на 06.08.20 в 12:15

ЕVN предупреждава за фалшиви имейли до техни клиенти

Клиенти на ЕVN получават фалшиви имейли от на компанията, алармираха от дружеството. В писмата е посочен и линк за превод на парична сума. От ЕVN предупреждават получателите на фалшивите електронни писма да не отварят линка. От енергийното дружество уточниха, че изпращат на клиентите си, които са заявили безплатната услуга за..

публикувано на 06.08.20 в 12:13

Стоки менте иззе полицията от търговски център

Стоки със защитени търговски марки, продавани без разрешение, са иззети от търговски център в пловдивския кеартал "Изгрев" Пловдив при акция на  отдел „Икономическа полиция“.  Обектите, в които са открити конфискуваните дрехи, обувки и аксесоари - общо 345 артикула,  са  стопанисвани от две юридически лица.  Собствениците не са разполагали с..

публикувано на 06.08.20 в 11:37

Укрепват свлачището по пътя към Асеновата крепост

Започна укрепването на свлачището на пътя за Асенова крепост. Старт на строителните дейности днес даде кметът на общината Христо Грудев. Ще бъде изградена 68-метрова подпорна стена, като строителството в пропадналия участък ще се извършва на три нива. За укрепване на свлачищния терен ще се използват пилоти до 8 метра и анкери до 12 метра. Ще бъде..

публикувано на 06.08.20 в 11:16

Отмениха дискусията за ул. "Иван Вазов"

Предвиденото за днес представяне на идеите на Община Пловдив за развитието на емблематичната пловдивска улица „Иван Вазов“ се отлага и ще се проведе на 19 август в Градската художествена галерия.  Представянето съвпадна с други организирани публични прояви, а целта на дискусията е да се включат повече граждани. Това е причината, поради която се..

публикувано на 06.08.20 в 11:08