Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверяват сигнал за мъртва риба в река Равногорска край Брацигово

Експерти от РИОСВ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда в Пазарджик провериха днес сигнал за мъртва риба в река Равногорска. Сигналът е подаден от кмета на Брацигово до РИОСВ – Пазарджик, посочват от екоинспекцията.

Река Равногорска е десен приток на Стара река, която минава през Пещера. 

Извършен е оглед на участък от реката в присъствието на кмета на с. Равногор Нейчо Коланев. Пред Радио Пловдив той обясни, че вчера в реката е имало неголямо количество мъртва риба, а днес - само единични риби. По поречието на реката няма други предприятия освен мандра "Равногор", посочи кметът на селото.

Моментните показатели на водата в р. Равногорска не показват отклонения от нормите. 

Проби са взети от трите колектора на канализационната система на селото, които са единствените точкови източници на отпадъчни води, разположени по течението на реката, както и от мандра "Равногор". Тя разполага с трикамерно пречиствателно съоръжение, което е включено в канализацията, преди заустване 1 на канализационната система на селото. 

Умрялата риба е установена вчера на 30 метра от заустване 3 на канализацията на с. Равногор. От мястото, локализирано със сигнала, също са взети водни проби. 

На собственика на мандрата е дадено предписание за почистване на пречиствателното съоръжение.

Резултатите от анализите на водните проби ще бъдат  обявени от БД ИБР - за река Равногорска и от РИОСВ-Пазарджик -  за точковите източници.


Още от категорията

Протестиращите в Пловдив искат и оставка на МВР министъра

Протестно шествие тръгна и тази вечер по главната улица на Пловдив с отправна точка от площада пред Общината.  Групата, понесла знамена и плакати, повтори традиционните вече искания за оставка на цялото правителство, заедно с тази на главния прокурор Иван Гешев.  Нов елемент  са  протестните лозунги срещу разпръскването на палатковия лагер от..

обновено на 07.08.20 в 20:15

22 училища в Пловдив и областта имат нови директори

Приключиха конкурсите за директори в част от училищата в Пловдив и региона. От РУО - Пловдив съобщиха, че предстои през следващата седмица да станат ясни и останалите нови назначения за всички 31 училища. Там директорите бяха пенсионирани, или пък заемаха длъжността до конкурс. Нов директор на Хуманитарната гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" -..

публикувано на 07.08.20 в 18:15

Велинградчани срещу концесията за производство на волфрам

Жителите на Велинград изпратиха категорична нота до всички държавни институции с искане да бъде прекратена концесията, отдадена на пловдивска фирма за производство на волфрам в региона. Част от бъдещата мина ще бъде разположена в непосредствена близост до вододайната зона на града. Още 15 селища в региона ще бъдат засегнати от добива на руда.  Калина..

обновено на 07.08.20 в 16:32

Разкриха оранжерия за марихуана в село Тюркмен

Фермата за дрога е открита в дома на 51 годишен криминално проявен мъж. Той отглеждал 220 стръка канабис с дължина от 1.5 до 3 метра.  Полицаите са иззели и 3,5 килограма суха марихуана.  Арестуваният е вече осъждан за същото престъпление. 

публикувано на 07.08.20 в 15:41

Полицията вдигна палатковия лагер на Баня Старинна

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив  - това до Баня Старинна, беше вдигнат след намесата на полицията.  Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват. Снощи тук е имало около 60 души в около 20..

обновено на 07.08.20 в 15:07