Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Когато навън е навътре" - арт книга за Ковид-19

Книгата „Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация“  събира творби от 72 автори, сред които попадат както световноизвестни имена  като  писателя Георги Господинов и  аниматора Теодор Ушев, така и млади автори от страната, включително и работещи в чужбина, които  изразяват част от мислите и чувствата си по време на дните, прекарани в изолация по време на пандемията  през пролетта на 2020 г.

Проектът е на  независимото  издание за култура “Виж!”, което прави отворена покана  към  писатели, поети, фотографи, художници и илюстратори   да разкажат какво е усещането, по време на извънредното положение, когато навън значи навътре, което издава книгата заедно с "Жанет45". 

Кандидатствали са 150 автори, от които са селектирани  72. 

Тази книга събра хора от различни  поколения, от различни краища на света, които представят различна гледна точка, но в мнгообразие,в което пандемията сякаш ни изравни в това, което ни се случва, а всеки го преживяваше различно и това е най-ценното, че ги събрахме зедно. Най-малкият участник е на 15 години, а до него е Теодор Ушев.

С помощта на издателство “Жанет 45” този творчески дневник на дните, прекарани в изолация, е на път да се превърне в единствения физически спомен от един интересен и необичаен период от живота ни, казва Камелия Величкова, автор на проекта и един от редакторите на книгата.

Инвтервюто с Камелия Величкова е в звуковия файл. Още от категорията

Как да създадем Монтесори среда у дома

Възпитанието на децата е трудна задача. Макар да правим всичко като по учебник, често се случват непредвидени неща, за които трябва да реагираме на момента. Според известния метод Монтесори обучението и възпитанието на децата трябва да започне преди 3-годишна възраст като най-общо този метод се случва без манипулиране на поведението чрез наказания и..

публикувано на 23.09.20 в 11:38

Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Пангаюрското златно съкровище се завръща в родния си град днес.  Деветте уникални култови съда ще бъдат експонирани в залата-трезор в Историческия музей, която беше специално изградена за целта и официално открита през 2012 година.  Съгласно тристранен договор между Националния исторически музей, Министерството на културата и дарители..

обновено на 23.09.20 в 09:59

Великите европейци – Леонардо да Винчи, втора част

Да, Леонардо да Винчи е цар на изкуството на забавлението. Той организира празници и представления, осигурява декори, костюми, осветление, фойерверки и всякакви изненади, които често граничат с фантастиката.  Помни се неговата огнена стая, чиито стени предварително са напоени с лесно запалима смес и щом се влезе вътре с факла, всичко..

публикувано на 23.09.20 в 09:58

"Писателите и Пловдив" с девето литературно четене

Девето литературно четене по проект „Писателите и Пловдив“ ще се проведе в салона на Дружеството на писателите на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №27.  То е посветено на Деня на независимостта – 22 септември. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от културния календар на града. Участват Антон Баев, Ахавни..

публикувано на 23.09.20 в 07:07

Нейчо Дойчев с изложба в галерия "Капана"

„Еволюция едно“ от Нейчо Дойчев в Галерия „Капана“ с вход свободен От 22 септември до 8 октомври „Еволюция едно“ - изложбата, която известният художник Нейчо Дойчев – Д’Нейчо откри в Галерия „Капана“ към Градската галерия на Пловдив, ще бъде с вход свободен за всички посетители. Авторът поема разходите за това като жест към почитателите на..

публикувано на 22.09.20 в 12:24