Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" готви протест срещу италианска фирма

Инспекцията по труда в Пловдив започна проверка във фирмата.

Атанас Кръстев, лидер на КТ "Подкрепа" в Пловдив
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

Междувременно Регионален синдикат „Подкрепа“ подготвя голям протест пред италианска фирма за производство на електроника „Минипулс“ ООД в Пловдив за срещу дискриминация на синдикален принцип, това заяви председателят Атанас Кръстев. 

Той ще се проведе през септември и в него ще се включат членове от различни браншове на организацията. Синдикалистите отправят и искане до Инспекцията по труда за цялостна проверка в предприятието, тъй като има сигнали за пробелми с условията на труд.

До тук се стига след като през юни месец е регистрирана синдикална организация във фирмата.

„Внесохме искане за започване на процедура за КТД. След това започна натиск върху всички синдикални членове да напуснат „Подкрепа“, заяви Атанас Кръстев.

На председателят на синдикалната организация Димитър Гечевски е връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение, но впоследствие тя е отменена. В централата на пловдивската структура на „Подкрепа“ е получено и писмо от фирмата, с което се отказват преговори по КТД, а мотив е, че там няма синдикална организация.

„Дали има или няма синдикална организация, това е определение на синдиката. Ако някой твърди, че няма синдикална организация, това се определя от българската съдебна система. Тези действия са свързани с нарушаване на права. Не е морлано в 21 век, включително и в частния бизнес, не само да се нарушават човешки права, но и да се постъпва по начин, който нарушава българското и европейското законодателство“, каза още Атанас Кръстев.

Той е категоричен, че за този случай ще бъдат уведомени и италианските синдикати. Ще бъде сезирана и Комисията по дискриминация.

Междувременно от Инспекцията по труда в Пловдив съобщиха, че започват проверка във фирмата след изнесената информация от КТ "Подкрепа". "През последните години в дирекцията не са постъпвали сигнали, свързани с условията на труд в предприятието. Вече се свързахме с председателя на регионалната синдикална организация Атанас Кръстев, за да ни предостави повече информация за прилагането на трудовото законодателство от работодателя в италианската фирма", се казва в съобщение на Инспекцията по труда до медиите..





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Извънгабаритен товар налага реорганизация на движението

Временна реорганизация на движението се въвежда в Пловдив заради транспортиране на извънгабаритен товар, който преминава през територията на областта. Очаква се около 8.30 ч. композицията да пристигне по Източния обходен път и от там да се насочи през жп прелеза на с. Войводиново към Пловдив. Маршрутът е  от ул. „Полет“ – ул. „Георги Бенев“..

публикувано на 19.04.24 в 06:56

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата програма от днес до неделя ще бъде официално открита обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването ще се състои  от 19,30 часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“. Веднага след прерязване на лентата районното кметство в партньорство с Държавна опера –Пловдив..

публикувано на 19.04.24 в 06:52

Министър Цоков ще присъства на дипломирането на педагозите от ПУ

Абсолвентите - бакалаври и магистри от Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски" ще получат дипломите си на тържествена церемония днес. На промоцията в Пловдив ще присъства и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

публикувано на 19.04.24 в 06:49

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31