Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова:

Възможен е кабинет без Бойко Борисов до изборите

| обновено на 05.08.20 в 10:14
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН
Снимка: БГНЕС

Месеци в пандемия, месец в протести, доказано тежка година с двете двойки и две нули. Търсим още измерения на лятото с протест, под знака на последните нагласи на българите, очертани от социолозите с идеята да се гласува. Политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира недоволството, тенденциите пред новите формации и пред властта. 

Проф. Христова каза, че е изненадана от бързата организация за срещата на ГЕРБ в София. "Важни фактори определят тази конференция, защото от една страна има много сериозно напрежение на протестите, а от друга страна - предизобрната битка добива високо напрежиние и е в агресивна фаза", смята политологът. По думите й няма да има нетипични изненади, няма да се говори за оставка, защото ситуацията е много сложна.

"Това, което се случва в България е малка, микрореация на голямата битка между големите сили в света, говоря за сблъсък между САЩ и Русия, който се случва на територията на Балканите и у нас", посочи Христова. По повод на протестите тя каза, че исканитята за оставки срещат обратните искания.

"Младите искат друга култура на политика", подчерта Христова. Тя смята, че те трябва да гласуват и така да заяват представителност. По повод на последните социологически проучвания за участие на 6 - 7 партии в бъдещ парламент: "Това е плашеща картина, това е раздробен парламент, защото има поява на лица, които нямат нищо общо с ефикасната политика в България. Това са хора свързани с популизъм."
Още от категорията
Разкопки на Емпорион Пистирос

Емпорион Пистирос с нови проучвания от български екип

И към по-древната история по нашите земи: археологическите проучвания на емпорион Пистирос ще започнат утре, на 23 септември. Финансирането от 18 000 лева е осигурено от Министерството на културата по проект, който музеят в град Септември е спечелил. По него работи Вяра Петрова, директор на Археологическия музей "Проф. Мечислав Домарадски" в..

публикувано на 22.09.20 в 09:08
Самуил Шивачев /в центъра на снимката/

Съединението прави силата, а тя носи Независимостта ни

Денят на независимостта. Вече 22 години почитаме безспорния акт от историята ни на 22 септември, който укрепва държавността. Честването му е възстановено чак през 1998 година. Разговор с д-р  Самуил Шивачев, който днес ще произнесе слово на празника в Пловдив. Той е преподавател в Пловдивския университет и учител по история в Хуманитарната..

публикувано на 22.09.20 в 09:04

Компенсациите донякъде ще подпомогнат градинарите

„ Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от..

публикувано на 21.09.20 в 16:05
Георги Киряков

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия. Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има..

публикувано на 21.09.20 в 15:49

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35