Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Антоанета Христова:

Възможен е кабинет без Бойко Борисов до изборите

| обновено на 05.08.20 в 10:14
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН
Снимка: БГНЕС

Месеци в пандемия, месец в протести, доказано тежка година с двете двойки и две нули. Търсим още измерения на лятото с протест, под знака на последните нагласи на българите, очертани от социолозите с идеята да се гласува. Политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира недоволството, тенденциите пред новите формации и пред властта. 

Проф. Христова каза, че е изненадана от бързата организация за срещата на ГЕРБ в София. "Важни фактори определят тази конференция, защото от една страна има много сериозно напрежение на протестите, а от друга страна - предизобрната битка добива високо напрежиние и е в агресивна фаза", смята политологът. По думите й няма да има нетипични изненади, няма да се говори за оставка, защото ситуацията е много сложна.

"Това, което се случва в България е малка, микрореация на голямата битка между големите сили в света, говоря за сблъсък между САЩ и Русия, който се случва на територията на Балканите и у нас", посочи Христова. По повод на протестите тя каза, че исканитята за оставки срещат обратните искания.

"Младите искат друга култура на политика", подчерта Христова. Тя смята, че те трябва да гласуват и така да заяват представителност. По повод на последните социологически проучвания за участие на 6 - 7 партии в бъдещ парламент: "Това е плашеща картина, това е раздробен парламент, защото има поява на лица, които нямат нищо общо с ефикасната политика в България. Това са хора свързани с популизъм."
Още от категорията

Добре е да се ваксинират и хората, преболедували Ковид-19

На 8 март става точно една година от регистрирането на първия случай на Ковид-19 в България. Това бе в болницата в град Габрово с доказан пациент за вируса. Днес задаваме още от важните въпроси за падемията, ваксините и стадния имунитет, новите реалности и областите в червено за третата вълна, разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  от..

обновено на 08.03.21 в 11:38

МБАЛ "Свети Мина" ще работи с 60 легла за Ковид-19 през март

Интервю с проф. д-р  Петър Петров  директор на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, определена да работи миналата година като Ковид болница вече не работи само като такава. През март ще има общо 60 легла за лечение на инфекциозното заболяване. За спирането на плановия прием и за пътеките от НЗОК говорим с д-р Петров. Той уточни, че разполагат с 30..

обновено на 08.03.21 в 10:57

Павлин Белчев е новият кмет на община Баните

Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев печели на втория тур за избор на кмет на Баните, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Победителят на частичните избори за кмет на община Баните е син на досегашния кмет Милен Белчев, който почина през ноември след боледуване от коронавирус. Първите междини резултати на Общинската избирателна комисия..

обновено на 08.03.21 в 10:52

Еврото е много хубава причина да бъде прието у нас

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста  Агоп Каспарян  от институт "Рего". Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната.  Агоп Каспарян..

публикувано на 08.03.21 в 10:03

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14