Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ПУ ще проучи икономическите измерения на кризата от Ковид-19

Как учени от Пловдивския университет "П. Хилендарски" ще изследват икономическите измерения на пандемията от Ковид-19, разговор с доц. д-р Мина Ангелова от Факултета по икономически и социални науки. Те ще работят по проект финансиран от фонд "Научни изследвания" за 60 000 лева, като ще представят и уебсайт по темата, и участие в социалните платформи.

Учените смятат, че разпространението на COVID-19 и прилаганите мерки доведоха до засилване ролята на науката и възможността да се изгради концептуален модел и съответно стратегия на национално ниво, която адекватно да се прилага за предотвратяване и бързо преодоляване на последиците от такъв тип кризи. С особена значимост при създаването на устойчив икономически след кризисен модел са проблемите в личностен план и ефектите за психичното здраве на българските граждани. 

Доц. Ангелова посочи, че общественото психично здраве влияе пряко върху качеството на човешкия капитал, а оттам и на предпоставките за предприемачество и активна трудова дейност. Сериозна заплаха за българската държава е възможността от нова миграционна вълна от хора, които нямат вяра в националните институции, механизми и икономически мерки, като именно това ще са причини те да търсят реализация и стабилност в други държави от ЕС.

Ето и страницата: https://www.facebook.com/Covid-19-Laboratory-for-Social-Researches-633764010587232/

Галерия

Още от категорията

Не сме поставяли червени линии, а приоритети

„Не сме поставяли червени линии, поставяхме приоритети - това, което ни обединява, това, което е необходимо за държавата и това, което трябва да се свърши при действащ парламент и редовен кабинет“. Това заяви депутатът от БСП Филип Попов във връзка с управленската програма, която обсъждаха с „Продължаваме промяната“ в предаването "Точно днес"..

публикувано на 06.07.22 в 10:52

Туристите "помагат" за ръста на КОВИД-19 в Смолянско

През последните дни се наблюдава ръст на болните от КОВИД-19 в Смолянска област. Освен по-заразните подварианти на Омикрон, тук има предпоставки болестта да се разпространи по-рано,  каза в интервю за програма "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на РЗИ - Смолян д-р Мими Кубатева .  Тя подчерта, че Смолянска област е туристически регион,..

публикувано на 06.07.22 в 10:13
Доц. Стойчо Стойчев

При всички положения ще гласуваме предсрочно

Между редовете на политическата криза и преговорите за властта, по темата разговор с политолога доц. Стойчо Стойчев . Говорим  за това какви са шансовете за реализация на първия мандат?  И още – можем ли да станем свидетели на парламентарни хватки, както и управляващите или опозицията ще се представят по-добре при едни предсрочни избори? Доц...

публикувано на 06.07.22 в 10:00

Заразените с Covid-19 са повече от официалната статистика

„Има двойно увеличение на инфекциозните заболявания, което не е характерно за този сезон. Не знаем дали това се дължи на Covid-19, тъй като на общопрактикуващите лекари още преди два месеца ни забраниха да назначаваме по здравна каса тестове на пациентите. И пациентите, които имат симптоми на инфекциозни и заразни заболявания не се тестват. След..

обновено на 05.07.22 в 16:02

Движим се към избори, най- вероятно през октомври

"Движим се към предсрочни избори, като най-вероятно те ще бъдат през октомври. Знаем как изглеждат служебните кабинети на Румен Радев, което означава, че един служебен кабинет ще се опита отново да промени управлението“. Това анализира политологът Антоний Гълъбов в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че новите..

публикувано на 05.07.22 в 10:41