Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален орган за помиряване на спорове ще заработи в Пловдив

Извънсъдебно ще се решават споровете между потребители и търговци

2
Снимка: БГНЕС

Потребителите, търговците или как пазим правата си - темата коментираме в програма "Точно днес" с доц. Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите. 

Оттам са разработили правила за алтернативно решаване на спорове. В момента текат информационни дни за популяризиране на алтернативните методи за решаване на потребителски правни спорове в Пловдив, приемната е на бул. „Марица“ 93, от днес до 6 август.

Адвокат Деков  каза, че проектът се работи заедно с Районен съд - Хасково и ще се създаде специален орган за решаване на потребителски спорове.

Това е добре работеща европейска практика за решаване на потребителски спорове чрез органи, различни от държавното правосъдие. Отнася се само до отношения между търговец и  потребител. Ако ощетеният потребител прецени, че не иска да води дело в съда срещу търговец, може да се довери на специален орган, който да помири спора. В случай, че търговецът също се довери на този орган, решението на тази комисия е задължително за търговеца и той трябва да изпълни предписанието, все едно, че е решение на съд.

Сдружението за правна помощ на потребителите, което е организация с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и е регистрирано в Централния регистър към Министерство на правосъдието на Република България, е изработило правилата за дейността на тези институции по помирението. 

По този начин т.н. „съдопроизводство“ става по-лесно, по –бързо и по-евтино за потребителите.

Проектът е „Разработване и промотиране на правила за работа на органи за алтернативно решаване на спорове“ по оперативна програма „Добро управление“, процедура „Граждански контрол върху реформата в съдебната система“. Общата стойност на проекта е в размер на 97 447.00 лв., а продължителността му 18 месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23