Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Специален орган за помиряване на спорове ще заработи в Пловдив

Извънсъдебно ще се решават споровете между потребители и търговци

2
Снимка: БГНЕС

Потребителите, търговците или как пазим правата си - темата коментираме в програма "Точно днес" с доц. Димитър Деков, председател на Сдружението за правна помощ на потребителите. 

Оттам са разработили правила за алтернативно решаване на спорове. В момента текат информационни дни за популяризиране на алтернативните методи за решаване на потребителски правни спорове в Пловдив, приемната е на бул. „Марица“ 93, от днес до 6 август.

Адвокат Деков  каза, че проектът се работи заедно с Районен съд - Хасково и ще се създаде специален орган за решаване на потребителски спорове.

Това е добре работеща европейска практика за решаване на потребителски спорове чрез органи, различни от държавното правосъдие. Отнася се само до отношения между търговец и  потребител. Ако ощетеният потребител прецени, че не иска да води дело в съда срещу търговец, може да се довери на специален орган, който да помири спора. В случай, че търговецът също се довери на този орган, решението на тази комисия е задължително за търговеца и той трябва да изпълни предписанието, все едно, че е решение на съд.

Сдружението за правна помощ на потребителите, което е организация с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност и е регистрирано в Централния регистър към Министерство на правосъдието на Република България, е изработило правилата за дейността на тези институции по помирението. 

По този начин т.н. „съдопроизводство“ става по-лесно, по –бързо и по-евтино за потребителите.

Проектът е „Разработване и промотиране на правила за работа на органи за алтернативно решаване на спорове“ по оперативна програма „Добро управление“, процедура „Граждански контрол върху реформата в съдебната система“. Общата стойност на проекта е в размер на 97 447.00 лв., а продължителността му 18 месеца.

Галерия

Още от категорията
Разкопки на Емпорион Пистирос

Емпорион Пистирос с нови проучвания от български екип

И към по-древната история по нашите земи: археологическите проучвания на емпорион Пистирос ще започнат утре, на 23 септември. Финансирането от 18 000 лева е осигурено от Министерството на културата по проект, който музеят в град Септември е спечелил. По него работи Вяра Петрова, директор на Археологическия музей "Проф. Мечислав Домарадски" в..

публикувано на 22.09.20 в 09:08
Самуил Шивачев /в центъра на снимката/

Съединението прави силата, а тя носи Независимостта ни

Денят на независимостта. Вече 22 години почитаме безспорния акт от историята ни на 22 септември, който укрепва държавността. Честването му е възстановено чак през 1998 година. Разговор с д-р  Самуил Шивачев, който днес ще произнесе слово на празника в Пловдив. Той е преподавател в Пловдивския университет и учител по история в Хуманитарната..

публикувано на 22.09.20 в 09:04

Компенсациите донякъде ще подпомогнат градинарите

„ Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от..

публикувано на 21.09.20 в 16:05
Георги Киряков

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия. Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има..

публикувано на 21.09.20 в 15:49

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35