Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Възстановени са мозаечни пана на Йоан Левиев

| обновено на 05.08.20 в 13:13
Снимка: Община Пловдив

Завърши възстановяването на мозаечните пана на Йоан Левиев в подлеза до Баня Старинна. За състоянието им сигнализира скулпторът Цвятко Сиромашки.  

Проблемите по мозайките в подлеза на Баня Старинна бяха причинени от замърсявания с различен произход, механично нанесени вреди и липсващи тесери. От повърхността на камъните бяха отстранени наслоявания от прах, екскременти от лястовички, графити, петна и пръски от мазилки и бои. На места директно в мозайката бяха забити множество дюбели и видии. 

Мозайката е изградена само от естествени камъни. Липсващите тесери бяха възстановени със същите по вид, структура и цвят камъни, специално обработени в съответните размери. Реставрацията бе извършена от Марин Бекирски и Марина Ненова.

След три десетилетия в подлеза на Баня Старинна отново могат да се прочетат старите имена на Пловдив, изписани с разноцветни камъни. Каменните картини са подреждани преди 50 години от известния пловдивски художник Йоан Левиев и дълго време са били символ на историята и културния живот на града.

Всички мозайки ще бъдат експонирани по възможно най-добрия начин и в новия проект за цялостно обновяване на подлеза, подготвен от екипа на Кмета на „Централен“ Георги Стаменов, който ще бъде финализиран в края на лятото. Освен видеонаблюдението, което вече е монтирано, в дейностите е включено ново осветление, стъклени врати и отводнителна система. В новия проект, който ще превърне подлеза в красиво, чисто и уютно място е заложена климатизация, вентилация, асансьор и много други, като е предвидена дори възможност за използването на подлеза за културни събития.

Заместник-кметът Пламен Панов  подчерта, че работата по възстановяването и консервацията на монументално изкуство на територията на община Пловдив ще продължи . За целта със заповед  на кмета Здравко Димитров е сформирана комисия, която ще извърши всички необходими действия, включително и локализиране на монументалното изкуство, изготвяне на опис на вид, размери, материал, техника, състояние.  Комисията ще изготви   доклад  с предписания и мерки за реставрация и консервация на всеки от обектите.

В състава на комисията са включени главния архитект на район Централен, директора на ГХГ, директора на РИМ Пловдив, уредника на къща – музей "Златю Бояджиев" и експерт от отдел „Култура, археология и туризъм“.


Още от категорията

Как да създадем Монтесори среда у дома

Възпитанието на децата е трудна задача. Макар да правим всичко като по учебник, често се случват непредвидени неща, за които трябва да реагираме на момента. Според известния метод Монтесори обучението и възпитанието на децата трябва да започне преди 3-годишна възраст като най-общо този метод се случва без манипулиране на поведението чрез наказания и..

публикувано на 23.09.20 в 11:38

Панагюрското златно съкровище се завръща у дома

Пангаюрското златно съкровище се завръща в родния си град днес.  Деветте уникални култови съда ще бъдат експонирани в залата-трезор в Историческия музей, която беше специално изградена за целта и официално открита през 2012 година.  Съгласно тристранен договор между Националния исторически музей, Министерството на културата и дарители..

обновено на 23.09.20 в 09:59

Великите европейци – Леонардо да Винчи, втора част

Да, Леонардо да Винчи е цар на изкуството на забавлението. Той организира празници и представления, осигурява декори, костюми, осветление, фойерверки и всякакви изненади, които често граничат с фантастиката.  Помни се неговата огнена стая, чиито стени предварително са напоени с лесно запалима смес и щом се влезе вътре с факла, всичко..

публикувано на 23.09.20 в 09:58

"Писателите и Пловдив" с девето литературно четене

Девето литературно четене по проект „Писателите и Пловдив“ ще се проведе в салона на Дружеството на писателите на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №27.  То е посветено на Деня на независимостта – 22 септември. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от културния календар на града. Участват Антон Баев, Ахавни..

публикувано на 23.09.20 в 07:07

Нейчо Дойчев с изложба в галерия "Капана"

„Еволюция едно“ от Нейчо Дойчев в Галерия „Капана“ с вход свободен От 22 септември до 8 октомври „Еволюция едно“ - изложбата, която известният художник Нейчо Дойчев – Д’Нейчо откри в Галерия „Капана“ към Градската галерия на Пловдив, ще бъде с вход свободен за всички посетители. Авторът поема разходите за това като жест към почитателите на..

публикувано на 22.09.20 в 12:24