Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът ще получава 60%, а не 80% от заплатата на съветник №1

Пловдивският ОбС коригираха заплатата на обществения посредник. Той ще получава възнаграждение до 60% от заплатата на председателя на местния парламент. 

На предишното заседание бяха утвърдени промени в правилника за работа на съветниците, в съответствие с които заплатите им бяха повишени. Пропуск в предложението остави без финансова корекция обществения посредник. 

Така неговата залата щеше да продължи да се формира според стария правилник и да се равява на  80% от тази на председателя.  Днес това несъответствие бе отстранено.

Преди гласуването Борислав Стаматов направи уточнение, че е научил от от медиите за днешното предложение, внесено от заместник-кмета Илия Кирчев.

По думите му, над 100 000 лв. са спестени през последните 4 години на община Пловдив, заради незаети щатове в екипа на обществения посредник. Той заяви, че независимо, че мрежата на обществените посредници от дълго време настоява за реформи в институцията, за да се води пълноценен диалог с гражданите и за по-ефективна работа в техен интерес, резултати няма. Това е довело до обезличаване на институцията, подчерта Стаматов.

Преди това с мнозинство от 42 гласа общинските съветници подкрепиха условията за намаляване на концесионните такси за настоящата година, заради въведените противоепидемични мерки от 13 март до 13 май т.г., в резултат на което част от фирмите понесоха финансови загуби или прекратиха дейността си. В срок до 30 септември те трябва да представят документи с финансова обосновка на понесените финансови щети на база на същия период през изтеклата година.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

Още  четири деца  в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при  три момчета и едно момиче . Най – тежко е състоянието на  момиченце на година и четири месеца , което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в..

публикувано на 25.04.24 в 13:45

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна зона

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33