Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Укрепват свлачището по пътя към Асеновата крепост

Започна укрепването на свлачището на пътя за Асенова крепост. Старт на строителните дейности днес даде кметът на общината Христо Грудев.

Ще бъде изградена 68-метрова подпорна стена, като строителството в пропадналия участък ще се извършва на три нива. За укрепване на свлачищния терен ще се използват пилоти до 8 метра и анкери до 12 метра. Ще бъде поставена и мантинела.

Ремонтните дейности струват 460 хиляди лева, а средствата са отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Въпреки забавянето от два месеца, заради пандемията от коронавируса, в срок от 90 дни укрепителните съоръжения ще бъдат изградени, а пътната настилка възстановена, каза кметът Христо Грудев.

Докато участъкът е в ремонт не се предвижда затваряне на пътя, който е единствената връзка не само за Асенова крепост, а и за родопските села Яврово, Лясково и Добралък. Остава забраната за преминаване на автобуси и тежкотоварни автомобили. Пътният участък е обезопасен със светофари, поставени от двете страни на свлачището, като се пропускат само леки коли и автомобили със специално предназначение. 

Още от категорията

Предимно млади хора колабират от жегата в Пловдив

Четири случая на припаднали от летните горещини са регистриани през деня в Пловдив и региона. Хората стават все по-разумни, но приемат и с усмивка жегите.  Обявените и достигнати на места 42 градуса по Целзий са далеч от температурните рекорди.   От Центъра за спешна медицинска помощ уточниха, че потърпевши от горещата вълна днес са..

публикувано на 02.08.21 в 16:50

Голям горски пожар бушува над карловското село Розино

Голям горски пожар лумна по обед в гористата местност над карловското село Розино. По неизяснени засега причини е пламнала борова гора, а пламъците  заплашват да обхванат по-широки горски масиви от Стара планина.  Именно затова в момента три пожарни от карловската служба усилено работят за локализирането на огъня, подпомогнати от местни..

обновено на 02.08.21 в 16:47

Съседска свада прерастна в нападение над полицаи

Петима са задържани, а един се издирва след нападение над полицаи във Велинград.  Инцидентът е възникнал снощи около 22.30ч., когато в районното управление е получен сигнал  за шумен междусъседски скандал в района на квартал „Асфалтова база”.   Пристигналият патрул заварил заформил се бой между две фамилии, но когато полицаите опитали да ги..

публикувано на 02.08.21 в 13:32

Емилия Иванова е новият зам.- кмет на община "Родопи"

Емилия Иванова сменя като заместник - кмет на община "Родопи" Владимир Маринов, който беше избран за народен представител в 46-тия парламент. Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов представи днес новия заместник-кмет  пред общинската администрация. Емилия Иванова поема ресора „Строителство, инфраструктура и екология”. „С..

публикувано на 02.08.21 в 12:55

Спешните медици в Пазарджик готвят протест срещу МЗ

Здравните работници от Спешната помощ в Пазарджик остават в готовност за протест въпреки поясненията от здравното министерство във връзка със заплащането при контакт с доказано заразен с Covid-19.  От ведомството обясниха, че няма да се измерват минутите, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало пряка среща с пациент с..

обновено на 02.08.21 в 12:20