Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шстима с криминални прояви и шестима пияни при разчистване на палатковия лагер

Полицията вдигна палатковия лагер на Баня Старинна

Движението е пуснато

| обновено на 07.08.20 в 15:07
10
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив  - това до Баня Старинна, беше вдигнат след намесата на полицията. 

Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват. Снощи тук е имало около 60 души в около 20 палатки, а част от тях взе още са на мястото. 

Част от тях взе още са на мястото - на тротоара пред Баня Старинна, където 3 от палатките бяха преместени. 

Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките. 

Един от протестиращите в лагера – Стойчо Андреев, разказа пред Радио Пловдив, че е имало опит за провокации през нощта, но подчерта, че не е имало насилие. Протестиращите смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. 

Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха. 

В момента движението по бул. "Цар Борис Обединител" и "Шести септември" се осъществява нормално.

„Ще обжалваме всички актове, които са съставени на присъстващите на протеста при Баня Старинна, а също ще предявим искове към полицейската дирекция в Пловдив,  след като разберем кой е разпоредил акцията по премахването на палатковия лагер.“ Това съобщи пред Радио Пловдив адвокат Атанас Бояджиев и подчерта, че ще окажат подкрепа на протестиращите млади хора, като ги защитят по какъвто начин могат.

„Протестът ще продължи със сигурност, но ще решим как, след като обсъдим това с всички участници.“ Това обяви пред Радио Пловдив екоактивистката Невена Пачеджиева, също участник в протеста в Пловдив. Тя посочи, че в отворената фейсбук група „Протести Пловдив“ всеки може да предлага какво, как и защо иска да се случва. „Искаме да създадем едно ново активно гражданско общество, което да не спира да се бори с глупостта“, подчерта Пачеджиева. По думите й, гражданите ежедневно и ежечасно трябва да контролират управляващите и когато нещо не харесва на хората, те трябва да протестират.

„Ще се свържем с другите протестиращи от цялата страна и ще обсъдим бъдещи действия в синхрон“, уточни Стойчо Андреев от протестиращите в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Глобиха фенове за сбиването на мача "Ботев"- "Локомотив"

Деветима футболни фенове са задържани за участие в сбиването  по време на мача Ботев – Локомотив, който се игра миналата неделя в Пловдив.  Събрани са доказателства за това, че деветима мъже на възраст между 20 и 46 години са съпричастни към сбиването на южната трибуна на стадион “Христо Ботев”.  Те са били задържани за денонщие в в Шесто..

обновено на 01.08.24 в 13:04

Неизправна земеделска техника пали пожари в Пазарджишко

През последната седмица в област Пазарджик са установени 46 нарушения на противопожарните мерки, наложени от областния управител Валентина Кайтазова. Най-честите случаи са неизправна селскостопанска техника. На земеделските стопани са съставени предупредителни протоколи за отстраняване на техническите проблеми в срок.  До тогава те нямат право да..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

Без да работи "Екобус - Пловдив" натрупа 137 000 лв загуба

На 137 хиляди лева възлиза общата непокрита загуба на общинско дружесво „Екобус“, като само за миналата година тя е в размер на близо 109 хиляди лева. Останалите 28 000 лева са натрупани през предходни периоди. Това стана ясно от приетия от Общинския съвет годишен отчет и доклаз за дейността през 2023 година. Слави Георгиев от ГЕРБ призова..

публикувано на 01.08.24 в 12:31

Пренасочиха 180 000 лв. от инфраструктурни проекти за Спортния диспансер

180 000 лева възмезден безлихвен заем от бюджета на Община Пловдив се отпуска на Медцински център за рехабилитация и спортна медицина в града. Това решиха общинските съветници на Пловдив. Средствата се предоставят за изработването на технически проект за спешни ремотни дейности на базата, която е в незавидно състояние. Заместник-кметът..

публикувано на 01.08.24 в 12:21

12 арестувани при спецакция срещу престъпността в Пазарджишко

Трима обявени за полицейско издирване са задържани при спецакция, проведена на територията на област Пазарджик.  По време на операцията срещу битовата престъпност и нарушенията по пътищата са били проверени търговски обекти и заложни къщи. В два търговски обекта в Септември и Велинград са открити стоки- менте с логото на известни марки...

публикувано на 01.08.24 в 12:04