Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хората търсят новата опция "на резервната скамейка"

"Това, което генерално се случи в страната е, че премиерът Борисов изчака да намалее напорът на протестите и той намаля. На такъв етап обикновено протестът се опитва да се радикализира и тогава има две опции – или да свали Правителството, или да се маргинализира. Преди изказването на Борисов протестът беше тръгнал точно в тази посока".Това подчерта политологът Първан Симеонов.

„Борисов разсъждаваше на глас и с изключително неумелото си и грешно от политическа гледна точка изказване,   върна на протеста шансовете да го свали. Все още обаче той има шансове и да изкара мандата си, вкл. и с излизане в отпуск, само и само да няма предсрочни избори. Това може и да е по-добрият шанс за него“.

Според Симеонов, вероятно и самият Борисов не може да даде в момента отговор на въпроса какво точно се случва. Като аргумент, политологът подчерта, че вижданията вътре в управляващата конфигурация са различни. От едната страна е Томислав Дончев и той ясно се е обозначил като представител на по-малката част от ГЕРБ, които искат да си ходят. От другата страна  са патриотите, които изобщо не искат да си ходят. Въпросът е сега кой ще надделее.

„Ако Борисов направи маневра, може да успее да вземе и този завой“.

По думите на Симеонов, Борисов има навика да оставя някои от хората си в изкуствена засада – Томислав Дончев, Валери Симеонов, за да се издадат сами. Борисов по-скоро лавира, отколкото да управлява.

„Възможно е патриотите да са поставили някакви условия, защото в подобна ситуация политиците стават много гъвкави".

Първанов бе категоричен, че президентът действа напред с малки стъпки към властта, тъй като е получил за това добър шанс.

Ситуацията е такава, че основните две партии - ГЕРБ и БСП са в колапс. Вместо да се качи на вълната на протеста, БСП е "нагълтала вода" . "Това обаче не е съзнателно, защото парадоксите на ситуацията са такива - хората търсят новата ефективна опция на резервната скамейка и тя понякога е ненадейна.Историята поражда такива парадокси".

"Въпросът е да не се окаже оттук нататък, че хората се оглеждат, оглеждат и накрая се създава ситуация, в която трудно може да се осъществи ефективно управление - Парламентът да е много надробен".

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Компенсациите до някаква степен ще подпомогнат градинарите

„ Нашите производители са предимно малки и средни и помощите и компенсациите до някаква степен ще подпомогнат сектора “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Мариана Милтенова – председател на Националния съюз на градинарите. Днес е последният срок, в който земеделците могат да кандидатстват за копменсиране на щетите, причинени от..

публикувано на 21.09.20 в 16:05
Георги Киряков

Цветанов няма потенциал за широка обществена подкрепа

Политологът Георги Киряков коментира създаването на „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов като желание на поредния играч на политическата сцена да създаде собствен проект, след дако е бил низвергнат от предишната си партия. Според него изненада са част от лицата в инициативния комитет, в частност на журналиста Горан Благоев, който има..

публикувано на 21.09.20 в 15:49

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35
Иво Инджов

В следващото управление ГЕРБ ще е в опозиция

Как се разпределят на политическите везни протести, кодекси, пленуми, финансов рог с обещания и т.н. Коментира политологът доц. Иво Инджов . Той посочи, че преди избори властта дава пари тук или там, за да си купи народната любов или да потуши недоволството .  Инджов поясни: "За тази власт сега е по-специфично, защото е притисната до стената и..

публикувано на 21.09.20 в 10:12

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02