Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Трети фолклорен събор край теснолинейката

Най-високата жп гара на Балканите - Аврамово, е домакин на Трети национален събор на народното творчество и приятели на теснолинейката. 

Съборът е под мотото "С хора и песни край релсите тесни". Началото е от 13 часа, след като пристигнат основните влакови композиции по теснолинейката от Септември и от Добринище.

През деня ще се движат 10 вагона на теснолинейката, осигурени са 300 места. 

Влакът от Септември тръгва в 8:35 часа, а в обратна посока от Аврамово разписанието е в 16:35 часа. Влаковете имат връзки сутринта и вечерта от и за София, Пловдив и Пазарджик.

Организаторите от гражданското сдружение "За теснолинейката" обещават изненади през целия ден. Те напомнят на участниците да спазват мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19".

Целта на фестивала е опазване, популяризиране и развиване на теснолинейката като местна необходимост и национално културно богатство. 

Край теснолинейката край гара Аврамово се срещат Родопа и Рила, водили са се кървави битки за Освобождението на Родопите и Пиринска Македония, където до Съединението минава държавната граница, където днес се събират областите Пазарджик и Благоевград, където се намира най-високата жп линия на Балканите.


Още от категорията

Отлагаме лятото с една седмица, септември ще е топъл

Въпреки че на 22 септември започва календарната есен, отлагаме лятото с една седмица, заяви климотологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. "Ще има летни температури  още седмица, особено в Пловдив. Септември е с по-високи от нормалното температури с около над 4 градуса.  Така че ни очаква по-късна есен и Топлофикация, която има право..

публикувано на 21.09.20 в 11:35
Иво Инджов

В следващото управление ГЕРБ ще е в опозиция

Как се разпределят на политическите везни протести, кодекси, пленуми, финансов рог с обещания и т.н. Коментира политологът доц. Иво Инджов . Той посочи, че преди избори властта дава пари тук или там, за да си купи народната любов или да потуши недоволството .  Инджов поясни: "За тази власт сега е по-специфично, защото е притисната до стената и..

публикувано на 21.09.20 в 10:12

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02
Надя Бобева, приемен родител

Да си приемен родител не е професия, а призвание

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година. Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години,..

публикувано на 18.09.20 в 12:06

Не е вярно, че с референдум ще се отнемат правомощия на ВНС

По предложение на ВМРО парламенът прие референдуми да могат да се правят и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Първоначално текстът беше отхвърлен от правната комисия, но в пленарната зала бе приет.  Според депутата Алексанъдр Сиди е пресилено да се твърди, че това решение противоречи на Конституцията, поне докато текстът не влезе..

публикувано на 18.09.20 в 11:50