Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокадите показаха огледалния образ на управляващите

Гражданското неподчинение, блокадите и действията на управляващи и институции коментира адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека, печелил десетки дела в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Според него гражданското неподчинение означава, че отказват да спазват част от правилата. Това е легитимен отговор на голямото нарушение на правопорядъка и Конституцията от страна на властите. Ситуацията е до някъде сходна с онова извънредно положение, с което свикнахме да живеем. Определени права бяха ограничени, уж в интерес на човешкия живот и здравето.

Адвокат Екимджиев заяви своята позиция, че: „Комфортът ни на предвижване и общественият ред може да са смутени на дребно, но това се прави с цел да бъде възстановен конституционният ред, който години наред брутално се мачка от гл. прокурор, от премиер и Министерски съвет. Това е ситуация, при която, негово величество народът излиза на улиците и отказва да действа по писаните правила, чрез свои представители във властта, в Народното събрание. Директно заявява своята височайша воля на суверена, който според член първи на Конституцията управлява тази държава, защото цялата власт произтича от народа.“

По думите на адвокат Екимджиев, хората казаха ,че ще покажат огледално отказвайки да спазват някои дребни правила, как изглежда управлението, което години наред мачка Конституцията и волята на суверена. Затова отказват да спазват правилата, както управляващите не спазват легитимните очаквания за почтеност, за управление в интерес на обществото. От юридическа, морална и политическа гледна точка, този тип гражданско неподчинение е оправдано, допустимо и дори защитавано от държавата. Това трябва да бъде до момента, в който има насилствени действия. Става дума за непровокираното насилие, защото по стар милиционерски обичай се изпращат провокатори, които целят да повишат напрежението. Само да се стигне до някакъв, макар и формален акт на агресия, тогава разтурват това напълно легитимно  събитие, каквото са митингите, протестите и окупациите.

Блокадата на „Орлов мост“ по-скоро нарушава комфорта на придвижване, но в името на голяма политическа цел. Няма доказани актове на непровокирано насилие. Затова държавата, ако е правова трябва да толерира такъв тип протести, които дори формално да нарушават Закона за движение по пътищата и някои разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, защото целят възстановяване на Конституцията в България.

„Нарушението на Закона по пътищата се прави в името на упражняване на конституционно право, тогава това не е неправомерно деяние. Друг е въпросът, че малко от съдиите са независими , или незапознати с тези правни принципи идващи от правото на ЕС и от Конвенцията за хравата на човека. Все пак се надявам  на независимост и ерудиция в нашите магистрати, колкото и рядко да се среща в комбинация“, каза още адвокат Михаил Екимджиев.

Съдът в Страсбург казва, че правото на събиране и изразяване на политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека.  В две свои решения – срещу Унгария и Турция, съдът в Страсбург посочва, че при подобни политически протести   държавата следва да толерира действия, причиняващи смущения в автомобилния трафик и на обществения ред, стига те да не са съпроводени с насилие.  Какво толкова се смущава в свободата на движение, когато Орлов мост за 10-15 минути може да бъде заобиколен“ и допълни, че това не е смущаване на свободата на движение, а „смущаване на комфорта на движение“.

Дори  българският съд е приел в 3 свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение. " 


Интервюто с адвокат Михаил Екимджиев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08