Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проучват насилието над ромски жени в пловдивски села

Нов проект, който ще изследва насилието и дискриминацията над ромските жени в общините Куклен, Перущица и Родопи стартира  социална фондация "Инди рома 97". Оттам ще работят заедно със социолозите от агенция „Неохрон“ и ще анкетират над 400 ромски жени в следващите седем месеца. Паралелно ще се  обучат 60 момичета и жени от ромските квартали на принципа включено наблюдение. 

Целта е за да обогати картината за най-честите прояви на насилие над жените в ромските общности.  В България всяка четвърта жена е жертва на насилие, а при ромите това е много по-сериозен проблем, каза социологът Николай Близнаков. 

Той уточни, че насилието при ромите се изразява и в ранните бракове, които са по принуда. Има слачаи в махалите на 13-14 годишни момичета, които биват откраднати с цел женитба, поясни  Сребрина Цветкова, експерт в „Инди рома 97“. Тя допълни, че ще направят подробно изследване, което ще прикючи с наръчник за превенция на насилието.

Социолозите казаха, че голяма част от жените с ромски произход са малтретирани у дома, но те не считат за необходимост да информират институциите. Дискриминационните процеси включват в голяма степен - както правото на труд на ромите, така и достъпа им до обществени места.

Проектът за близо 10 000 евро се осъществява  с финансовата подкрепа на Фонд „Активни граждани - България" по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. 

На срещата с медиите не присъства Албена Костадинова, председател на фондация "Инди рома 97", защото е с коронавирус и е на лечение в болница „Каспела“.          

Галерия

Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11