Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечерня и бдение в Бачковския манастир в очакване на празника

Благословение на всички и братски в Христа поздрав отправи в ефира на Радио Пловдив игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий  в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично на 15 август.  
 

Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна,  на някои места ще има и литийни шествия с иконата на Божията майка.

Чудотворната икона на Св. Богородица в Бачковския манастир привлича хиляди вярващи. Много от тях идват в манастира още на 14 август, когато от 18ч. ще се отслужи вечерна служба.

„След вечернята ще бъде отслужено едно собено богослужение, особено последование,което се служи само този ден,  наречено Опелото на Св. Богородица, в което участват духовенството и всички присъстващи християни, приготвили сме богослужебни текстове. И след това се провежда всенощно бдение, храмът е отворен през цялата нощ и всеки може да се помоли и да влезе в благодатната радост на това бдение, което е в очакване на утрешния светъл празник“, описа църковния ритуал в навечерието на 15 август дядо игумен.

В Бачковския манастир празничното богослужение на 15 август ще бъде водено от епископ Яков и братята на Светата обител. Епископ Сионий се обърна към всички вярващи с апел да се помолят за здраве и благоденствие на себе си, на домовете си, на чедата си, и на  целия народ." Една  молитва да отправим към всеподателя Бога – да закриля  народа ни и да разчитаме на застъпничеството на Пречистата Богородица, която е майка на целия свят и защитник на християнския род“.

 На 15 август епископ Сионий  ще бъде в Троянския манастир, който  има храмов празник и също е оглавяван от него. В манастира  се съхранява чудотворната икона "Пресвета Богородица-Троеручица“.  След празничната литургия чудотворната икона на "Св. Богородица Троеручица",  ще се изнесе  с литийно шествие до мястото на първото чудо, сътворено от иконата. „Това шествие е започнало през 1601г. и не е прекъсвало дсега, ще го изпълним и тази година“.

"Взети са всички противоепидемични мерки, но е важно самите хора да спазват също мерките", подчерта епископ Сионий и апелира "да има ред и спазване на дистанция, и да покажем, че мислим не само за себе си, но и за нашите ближни, което е наш християнски дълг."

Интервюто с епископ Сионий е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38