Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митрополит Николай похвали управлението и премиера Борисов

| обновено на 15.08.20 в 14:37


Пред събралото се множество пловдивския митрополит Николай подчерта, че радостта на хората днес е голяма, защото Божията майка разпростира над всички своя благодатен покров, за да получим от нея утеха и помощ. 


В края на службата негово високопреосвещенство подари  на именницата и вицепремиер Николова и на заместник-министър Нанков икона с лика на Божията майка.  

Той заяви още, че в празничния ден  радостта на хората е помрачена от безпокойството, обзело народа ни и църквата не трябва да се дистанцира от обществените процеси. 

След това  припомни, че в 150-годишната си история, БПЦ е преживяла и  войнстващ атеризъм, и изолация и целенарочено разделение и репресии, за първи път преживява своите 10 спокойни години, благодарение на огромната подкрепа на държавата. 

Митрополит Николай  похвали управлението на страната в лицето на нейния премиер Бойко Борисов с думите:

През последните 10 години за първи път от много години имахме държавно ръководство, което изяви желание да помогне на Църквата и то по свое желание.

Имаме правителство, което одобри учебник на Светия Синод по предмета „Религия-православие“. От акцията за спасяването на българските евреи насам едва сега през последните 10 години Българската държава започна да чува гласа на църквата по общохуманни и общочовешки въпроси.

Държавните институции започнаха да проявяват чуваемост по нашите въпроси. Вслушаха се в гласа на Църквата и не допуснаха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродените деца в стока, застана срещу узаконяването на еднополовото семейно съжителство, спряна беше ратификацията на Истанбулската конвенция и т.н. Навръх Великден  българският министър-председател отказа да затвори църквите, независимо от нечовешкия натиск, на който бе подложен. 

В лицето на трите правителства на Бойко Борисов, ние получихме светско ръководство, което разбира, че православната църква е носеща колона на държавата и се отнася към нея в съответствие с това разбиране. 

Не трябва да забравим и заслугата на българския цар  Симеон ІІ, който със Закона за вероизповеданията направи възможното за преодоляване на разкола в българската православна църква. Спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното българско общество. Света Богородица да ни закриля и да укрепи миротворците на България!


Още от категорията

Все повече учители и медици сред новите 209 случая на заразени в Пловдив

Учители от шест училища и шестима медици от здравни заведения са сред заразените с Covid-19 в Пловдивска област през последните 24 часа. Общо 209 са новодиагностицираните случаи в областта.  По данни на РЗИ сред новодиагностицираните има 6 медицински лица – 3 медицински сестри, 1 лекар и 2 санитари. Извършва се епидемиологично проучване. За денонощието..

обновено на 27.10.20 в 16:50

Дискотеките в Смолянска област затварят за три седмици

След анализ на ситуацията разширният съства на Областния щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 наложи по- строги мерки срещу събирането на хора на открито и на закрито. Дискотеките и нощните заведения на територията на Смолянска област се затварят за три седмици.  Питейните заведения ще работят до полунощ. Минималното разстояние..

публикувано на 27.10.20 в 16:48

Арестуваха мошеник, обрал приятелката си след смъртта й

Полицията в Пловдив задържа мъж, изтелгил близо 15 000 лева от дебитната карта на своя починала позната. В началото на месец септември дъщерите на починала 58-годишна пловдивчанка се върнали в родния град на майка си, за да организират погребението й. Момичетата - на възраст 18 и 19 години са студентки в Германия, където до преди няколко години..

публикувано на 27.10.20 в 16:06

Митничари арестуваха 5000 кутии контрабандни цигари

Контрабандните цигари били открити при проверка в склад на куриерска фирма в района на Пловдив. Пратката, която била подготвена за експорт във Великобритания, била описаноакато термопанели.  При огледа на осемте „сандвич“- панела митническите служители установили разлика в теглото им, както и следи от манипулация по шест от тях. След като отделили..

публикувано на 27.10.20 в 14:03

Завърши ремонтът на ДГ “Снежанка“ в Пловдив

Детското заведение беше конструктивно укрепено. Премахнати са бараки и на тяхно място е изградена двуетажна сграда. На първия етаж е закритият плувен басейн и физкултурния салон, а на втория са разположени две групи деца. Дворът е обновен, с нови площадки и съоръжения за игра, озеленяване, има и пътни знаци и светофари за изучаване на безопасност..

публикувано на 27.10.20 в 13:51