Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Митрополит Николай похвали управлението и премиера Борисов

| обновено на 15.08.20 в 14:37


Пред събралото се множество пловдивския митрополит Николай подчерта, че радостта на хората днес е голяма, защото Божията майка разпростира над всички своя благодатен покров, за да получим от нея утеха и помощ. 


В края на службата негово високопреосвещенство подари  на именницата и вицепремиер Николова и на заместник-министър Нанков икона с лика на Божията майка.  

Той заяви още, че в празничния ден  радостта на хората е помрачена от безпокойството, обзело народа ни и църквата не трябва да се дистанцира от обществените процеси. 

След това  припомни, че в 150-годишната си история, БПЦ е преживяла и  войнстващ атеризъм, и изолация и целенарочено разделение и репресии, за първи път преживява своите 10 спокойни години, благодарение на огромната подкрепа на държавата. 

Митрополит Николай  похвали управлението на страната в лицето на нейния премиер Бойко Борисов с думите:

През последните 10 години за първи път от много години имахме държавно ръководство, което изяви желание да помогне на Църквата и то по свое желание.

Имаме правителство, което одобри учебник на Светия Синод по предмета „Религия-православие“. От акцията за спасяването на българските евреи насам едва сега през последните 10 години Българската държава започна да чува гласа на църквата по общохуманни и общочовешки въпроси.

Държавните институции започнаха да проявяват чуваемост по нашите въпроси. Вслушаха се в гласа на Църквата и не допуснаха узаконяването на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродените деца в стока, застана срещу узаконяването на еднополовото семейно съжителство, спряна беше ратификацията на Истанбулската конвенция и т.н. Навръх Великден  българският министър-председател отказа да затвори църквите, независимо от нечовешкия натиск, на който бе подложен. 

В лицето на трите правителства на Бойко Борисов, ние получихме светско ръководство, което разбира, че православната църква е носеща колона на държавата и се отнася към нея в съответствие с това разбиране. 

Не трябва да забравим и заслугата на българския цар  Симеон ІІ, който със Закона за вероизповеданията направи възможното за преодоляване на разкола в българската православна църква. Спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното българско общество. Света Богородица да ни закриля и да укрепи миротворците на България!


Още от категорията

Протести отново блокират основни булеварди

В Пловдив протестиращите срещу властта организират „Всенародно четене с Бойко Борисов“. От 18 часа на Централния плащад всеки може да донесе книга или пък да прочете откъс. Идеята е събраните книги да бъдат занесени пред Министерския съвет. Час по-късно протестът ще се премести пред община Пловдив.  От общината съобщиха, че са постъпили уведомления..

публикувано на 24.09.20 в 08:30

9 нови случая на коронавирус в Пловдив

160 са новите случаи на Covid-19 у нас. Изследвани са 3 526 души. Излекувани са 119, 12 са починалите за последното денонощие. В Пловдив има 9 нови случая, в Смолян-6, в Пазарджик-7. Класът на осмокласника, който вчера бе диагностициран с коронавирус, от днес е на дистанционно обучение, потвърди пред Радио Пловдив директорката на Езиковата..

публикувано на 24.09.20 в 08:14

Жена на 77 г. надви малолетни обирджии в Пазарджик

Полицията в Пазарджик задържа група малолетни, които са нападнали с цел обир възрастна жена с нож. 77-годишната жена е успяла сама да ги обезвреди, след което е подала сигнал в полицията. Нападението е станало през деня, на една от оживените улици. Жената се е прибирала от кооперативния пазар, когато изненадващо била обградена от четири момчета, а..

публикувано на 23.09.20 в 21:59

Потушиха пожар край Пазарджик

Напълно потушен е пожарът около пазарджишкото село Церово, който обхвана 100 декара, основно сухи треви и храсти. Гасенето е продължило близо 9 часа, като към пожарникарите от Пазарджик са се присъединили и служители на Държавното горско стопанство.  Спасена е смесена гора от 150 декара. Предполага се, че пожарът е предизвикан от човешка небрежност.

публикувано на 23.09.20 в 20:32

Осмокласник от ЕГ "И. Вазов" е с КОВИД-19, класът минава на дистанционно обучение

Ученик от 8 клас на Езикова гимназия "Иван Вазов" в Пловдив е дал положителна проба за коронавирус в късния следобед днес, съобщиха от областния кризисен щаб. От утре целият клас ще бъде под карантина за 14 дни и преминава на дистанционно обучение. По преценка на Регионалната здравна инспекция учители засега няма да бъдат карантинирани. Предприети..

публикувано на 23.09.20 в 19:31