Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Училищата със строги мерки срещу Covid-19

„Очакваме последни указания от Министерството на образоавнието. Но има правила, около които сме се обединили. На първо място е планирането на всички нива. Най-вече на училищно ниво. Там ще се случва цялата организация и ще бъде на базата на спецификата на всяко едно училище. Защото трябва да разграничим едно голямо училище с 1000 деца, и едно да кажем със 200 ученици“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Киркова, началник на Регионално управление на образованието-Пловдив, която коментира подготовката на новата учебна година в условия на Covid-19.

Учебните заведения трябва да помислят за осигуряване на изолирани зони във вътрешното и дворното пространство, които могат да бъдат използвани за часовете по физическо възпитание или други дейности. Директорите могат да помислят и за часове, които да се провеждат в културни институции. Те трябва да осигурят и необходимото количество средства за дезинфекция.

„Ние сме готови с необходимите средства за дезинфекция. Колегите знаят и инструкциите на министерството на здравеопазването за начина на извършването й. Всяко училище трябва да има и списък със заместващи учители, в това число могат да бъдат и студенти по педагогика“, каза още Иванка Киркова.

Тя обясни, че ще се регламентира и движението в училищата. Те трябва да осигурят и филтър на входовете.

Цялото интервю с Иванка Киркова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08

"Рестартирай Европа" - Мерките COVID 1,2 и 3 в земеделието

Здравната криза не стана продоволствена, а земеделските производители  и прероботваталите на хранителни продукти се справиха, въпреки трудностите, пред които ги изправи разпространението на Ковид – 19. Под тази обща констатация обаче се крият трудностите на фермерите, които направиха повече разходи във вързка с противоепидемичните мерки и при..

публикувано на 26.02.21 в 11:12

Ваксинационен паспорт е нарушение на човешките ни права

Вчера имаше, днес няма, и утре няма да  има – ваксини.  До кога, отговорът е мъглив. Точно когато Зелените коридори доказаха, че само  липсата на  удобна организация за хората ги е възпирала от имунизация, и хоп, когато трябваше да стигнат за всички желаещи, те  изчезнаха.  И какво да кажем в този случай, че това е защото е „българска работа“, или..

обновено на 26.02.21 в 10:51