Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов иска да удържи властта и управлението на държавата

Професор Янаки Стоилов, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“, депутат в Седмото Велико народно събрание, коментира предложението на премиера Бойко Борисав за свикване на Велико народно събрание.

Той посочи, че Борисов иска да влезе в ролята на учредител, да покаже че поставя основите на държавата от тук нататък.

„Надявам се повечето от сериозните партии и огромното мнозинство от българските граждани да не се подведат, защото действителната цел е да се удържи властта и управлението в тази кризисна ситуация. Иска да задоволи различни категории протестиращи. Да не говорим за остатъците от СДС, които няколко пъти в годините имаха набор от идеи за промяна на Конституцията. Това са някакви корекции на сегашната Конституция, няма нищо принципно ново в аранжираните на конституционните ценности и отношенията между институциите.“

Какво ще означава за страната ни свикването на ВНС?  

„Освен в политическа ще навлезем и в конституционна криза, тъй като процесите, едва ли ще се развиват безоблачно през следващите месеци? Голяма част от предлаганите промени, и сега са в компетентността на сегашното НС. Това е надцакване на опонентите със свикване на този представителен форум. Всеки вади своите предложения, които трудно могат да се съединят в някакво хармонично цяло. Към Конституцията трябва да се подхожда много по-сериозно. Ако след време се правят промени, които изискват ВНС, те трябва да отразят реалностите в България след прехода, а не да преиграват неща, които са правени през изминалите години. Тази Конституция беше направена в началото на прехода, но не е преходна, тя е приложима към сегашните реалности в България и Европа. Принципно новите неща трябва да засегнат социално-икономическите отношения, по-широко виждане за разделението на властите в обществото, а не само между държавните органи.“

Проф. Стоилов заяви, че относно позицията на социалистите се надява партията да бъде единна. Необходима е официална позиция на Националния съвет на БСП и парламентарната група. Ако се стигне до отключване на процеса за ВНС, може де се стигне до усложнения, защото няма да намали огромното неравенство. Конституцията, не е набор от хубави пожелания или от правомощия на държавните институции. Гражданите трябва да видят перспектива, какво съществено се променя, и какво не е било решено в законите? Пример е, че в един и същи съд, почти по едентични казуси се установяват противоположни решения. Това не може да бъде преодоляно на високо конституционно ниво. Опира до подготовка, мотивация и фактори, които влиаят върху съдебната система.

Интервюто с проф. Янаки Стоилов е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51