Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестирайки в рудодобива, КЦМ 2000 Груп съхранява четири общини в Родопите


Интервюто на Екатерина Костова с Главния оперативен директор в Акционерно дружество КЦМ 2000 Стоян Пехливанов чуйте в прикачения файл.

Около 30% от производството на олово и цинк в България се дължи на суровинната обезпеченост в минните предприятия в Лъки и Мадан. Информацията е на главния оперативен директор в Акционерно дружество КЦМ 2000 Стоян Пехливанов, с когото в Деня на миньора разговаряме за бъдещето на минната промишленост и професията „миньор“ у нас.

От кога и каква е връзката на КЦМ 2000 Груп с рудодобива у нас?

 

КЦМ 2000 АД притежава контролно акционерно участие в Лъки Инвест АД от 2005 г. и паритетно участие във Върба Батанци АД, който е и мажоритарен собственик на Горубсо Мадан АД от 2012 г. КЦМ 2000 Груп, Минстрой Холдинг, Лъки Инвест, Горубсо Мадан и Върба Батанци са съвременните двигатели и структурни единици, които са в основата на развитие на Рудодобива в Родопите.

  КЦМ инвестира в миннодобивните предприятия в Родопите преди всичко за осигуряване на суровинната обезпеченост за КЦМ АД, което е  част от КЦМ 2000 Груп и най-голям производител на олово и цинк в Югоизточна Европа. Както и разбира се, във всяка инвестиция търсим и възвръщаемост с разумна инвестиционна политика, като хоризонтът на развитие на подобни проекти се простира в рамките на 15 – 20 и повече години. Цикълът на един минен проект са последователни геологопроучвателни дейности, анализ на резултатите, изработване на подходящи технологии и минно строителство, инвестиции в минно и обогатително оборудване, както и на съоръжения за управление на минните отпадъци.

  Нашата инвестиционна политика е насочена към смяна на досега  съществуващия  минен модел на изземване на полезните изкопаеми с друг по-производителен такъв. В резултат се постига три пъти по-висока производителност при по-съвременна организация на труда; сведе се до минимум тежката ръчна работа; осигуряват се здравословни и безопасни условия на труд. И винаги при спазване на изискванията за опазване на околната среда. В Лъки Инвест този модел е реализиран на 100%, а във Върба Батанци и Горубсо Мадан е в процес на внедряване. Към момента отчитаме прогрес около 50-55%.

  В минните предприятия в Родопите, в които КЦМ има участиепряко заетите са около 2000 човека, чиято средна работна заплата е много по-висока от тази в страната. И те са са най-големите работодатели  в градовете Лъки, Мадан, Рудозем и Златоград.  Благодарение на този бизнес съхраняваме общините с всички техни обществени и социални дейности като образование, здравеопазване, малък и среден бизнес, свързаните с рудодобива транспортни и ремонтни фирми, обществено хранене, малки търговски обекти и въобще цялата инфраструктура в региона. Ние от КЦМ 2000 АД възприемаме развитието на рудодобива в Родопския минен басейн като част политиката ни по корпоративна и социална отговорност в най-голяма степен.“

  Дали кризата с коронавируса, както и все по-бързо развиващите се технологиите в бъдеще, поставят на изпитание миньорската професия?

 „Що се отнася до технологиите, всяка една, подходяша за внедряване, би направила миньорския труд по-атрактивен. Натам е насочена и нашата инвестиционна програма. А за коронавируса - веднага след появата му в страната като инфекция ние взехме всички мерки, свързани с осигуряване  на персонала с маски и дезинфектанти, създаване на нова организация на работа за осигуряване на дистанция.

Въобще трите Д-та: дистанция, дезинфекция, дисциплина и много други, са  с една единствена цел – да предпазим персонала от заразяване и да поддържаме нормалем производствен процес.

  Тази година е по-специална поради 70 Годишнината от основаването на Горубсо Мадан. Поколения минни специалисти, работници и служители са работили всеотдайно за непрекъснатия възход на всички минни предприятия в региона, а днес се обръщам към всички настоящи наши работници, служители и техните семейства като им пожелавам крепко здраве и родопско дълголетие.

  Честит празник на всички!“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 15 август решават кога да затворят Бетонния мост за ремонт

Половин година ще продължи  реконкрукцията на Бетонния мост, но все още не е ясна точната дата, когано ще започне. Решението ще бъде взето на 15 август от община Пловдив, НКЖИ и фирмата изпълнител. Това съобщиха на съвместна пресконференция генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов, ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски, кметът..

публикувано на 26.07.23 в 16:38
Строителството на ст.

Първа плоча на южната трибуна на "Лаута"

Днес бе отлята първата плоча на южната трибуна на стадион „Локомотив“, съобщиха на страницата си във Фейсбук от "Ние сме Локомотив Пловдив". Работниците ще трябва да изчакат бетонът да се втвърди и тогава ще започнат изграждането на сектора. Бетонната конструкция на трибуна „Бесика“ вече е завършена и усилията сега ще бъдат насочени на юг. Днес бяха..

публикувано на 21.03.22 в 17:24

Григор Димитров бе размазан от Рафаел Надал

Григор Димитров отпадна от Мастърс турнира в Монте Карло след поражение в два сета от световния №3 Рафаел Надал. Първата ни ракета не успя да намери отговор за много силната игра на „Краля на клея“ и 11-кратният шампион в надпреварата намери място в следващата фаза, записвайки своя 73-ти успех в турнира. Очакванията за традиционно равностоен и зрелищен..

публикувано на 15.04.21 в 17:59
Григор Димитров

Григор Димитров с перфектен старт в Акапулко

Най-добрият български тенисист Григор Димитров отстрани французина Адриан Манарино в първия кръг на турнира по тенис в Акапулко (Мексико) с награден фонд 1 милион долара. 29-годишният Димитров, поставен под номер 5 в основната схема на надпреварата, спечели с 6:4, 3:0 и отказване на Манарино. Българинът, който е шампион в Акапулко за 2014 година,..

публикувано на 17.03.21 в 09:42
Главният изпълнителен директор на холдинга  инж. Румен Цонев със сипендиант на КЦМ

КЦМ 2000 Груп представи новите си стипендианти

На среща в КЦМ 2000 Груп бяха представени стипендиантите от националния конкурс „Стипендия КЦМ“ за 2020/2021 академична година. Това са 8 момичета и момчета, студенти различни специалности в български и чуждестранни университети. Мариана Гуркопашова, главен директор „Управление на човешкия капитал“ в дружеството, дава повече информация за проекта:..

обновено на 10.09.20 в 07:04