Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инвестирайки в рудодобива, КЦМ 2000 Груп съхранява четири общини в Родопите


Интервюто на Екатерина Костова с Главния оперативен директор в Акционерно дружество КЦМ 2000 Стоян Пехливанов чуйте в прикачения файл.

Около 30% от производството на олово и цинк в България се дължи на суровинната обезпеченост в минните предприятия в Лъки и Мадан. Информацията е на главния оперативен директор в Акционерно дружество КЦМ 2000 Стоян Пехливанов, с когото в Деня на миньора разговаряме за бъдещето на минната промишленост и професията „миньор“ у нас.

От кога и каква е връзката на КЦМ 2000 Груп с рудодобива у нас?

 

КЦМ 2000 АД притежава контролно акционерно участие в Лъки Инвест АД от 2005 г. и паритетно участие във Върба Батанци АД, който е и мажоритарен собственик на Горубсо Мадан АД от 2012 г. КЦМ 2000 Груп, Минстрой Холдинг, Лъки Инвест, Горубсо Мадан и Върба Батанци са съвременните двигатели и структурни единици, които са в основата на развитие на Рудодобива в Родопите.

  КЦМ инвестира в миннодобивните предприятия в Родопите преди всичко за осигуряване на суровинната обезпеченост за КЦМ АД, което е  част от КЦМ 2000 Груп и най-голям производител на олово и цинк в Югоизточна Европа. Както и разбира се, във всяка инвестиция търсим и възвръщаемост с разумна инвестиционна политика, като хоризонтът на развитие на подобни проекти се простира в рамките на 15 – 20 и повече години. Цикълът на един минен проект са последователни геологопроучвателни дейности, анализ на резултатите, изработване на подходящи технологии и минно строителство, инвестиции в минно и обогатително оборудване, както и на съоръжения за управление на минните отпадъци.

  Нашата инвестиционна политика е насочена към смяна на досега  съществуващия  минен модел на изземване на полезните изкопаеми с друг по-производителен такъв. В резултат се постига три пъти по-висока производителност при по-съвременна организация на труда; сведе се до минимум тежката ръчна работа; осигуряват се здравословни и безопасни условия на труд. И винаги при спазване на изискванията за опазване на околната среда. В Лъки Инвест този модел е реализиран на 100%, а във Върба Батанци и Горубсо Мадан е в процес на внедряване. Към момента отчитаме прогрес около 50-55%.

  В минните предприятия в Родопите, в които КЦМ има участиепряко заетите са около 2000 човека, чиято средна работна заплата е много по-висока от тази в страната. И те са са най-големите работодатели  в градовете Лъки, Мадан, Рудозем и Златоград.  Благодарение на този бизнес съхраняваме общините с всички техни обществени и социални дейности като образование, здравеопазване, малък и среден бизнес, свързаните с рудодобива транспортни и ремонтни фирми, обществено хранене, малки търговски обекти и въобще цялата инфраструктура в региона. Ние от КЦМ 2000 АД възприемаме развитието на рудодобива в Родопския минен басейн като част политиката ни по корпоративна и социална отговорност в най-голяма степен.“

  Дали кризата с коронавируса, както и все по-бързо развиващите се технологиите в бъдеще, поставят на изпитание миньорската професия?

 „Що се отнася до технологиите, всяка една, подходяша за внедряване, би направила миньорския труд по-атрактивен. Натам е насочена и нашата инвестиционна програма. А за коронавируса - веднага след появата му в страната като инфекция ние взехме всички мерки, свързани с осигуряване  на персонала с маски и дезинфектанти, създаване на нова организация на работа за осигуряване на дистанция.

Въобще трите Д-та: дистанция, дезинфекция, дисциплина и много други, са  с една единствена цел – да предпазим персонала от заразяване и да поддържаме нормалем производствен процес.

  Тази година е по-специална поради 70 Годишнината от основаването на Горубсо Мадан. Поколения минни специалисти, работници и служители са работили всеотдайно за непрекъснатия възход на всички минни предприятия в региона, а днес се обръщам към всички настоящи наши работници, служители и техните семейства като им пожелавам крепко здраве и родопско дълголетие.

  Честит празник на всички!“

Още от категорията
Главният изпълнителен директор на холдинга  инж. Румен Цонев със сипендиант на КЦМ

КЦМ 2000 Груп представи новите си стипендианти

На среща в КЦМ 2000 Груп бяха представени стипендиантите от националния конкурс „Стипендия КЦМ“ за 2020/2021 академична година. Това са 8 момичета и момчета, студенти различни специалности в български и чуждестранни университети. Мариана Гуркопашова, главен директор „Управление на човешкия капитал“ в дружеството, дава повече информация за проекта:..

обновено на 10.09.20 в 07:04

Intelligent Music Project оглавиха две рок класации в Гърция

Българската рок група Intelligent Music Project не спира да жъне успехи в съседна Гърция! След като вече трета поредна седмица българската супергрупа на д-р Милен Врабевски не слиза от върха на престижната рок класация на гръцкото Rock Radio 104 . 7 , големият хит на групата „ Every time “ покори още един връх в южната ни съседка –..

обновено на 10.09.20 в 07:04

Персенк Ултра се проведе отново с подкрепата на КЦМ 2000 Груп

За осма поредна година КЦМ 2000 Груп подкрепи като Генерален спонсор  планинския маратон Персенк Ултра, което се проведе между 21 и 23 август 2020 г. Румен Цонев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД и инж. Петър Петров, Заместник-кмет на Община Асеновград, поздравиха участниците и пожелаха успех. Стартът беше даден в 18:00 часа на пл...

обновено на 27.08.20 в 15:12

Можеш да рекламираш тук!

  Рекламен формат*    Позиция Продължителност Цена**   Banner 728 x 90 горе център   Всички страници 1месец   250,00 лв.    Banner 300 x 250 горе дясно   Всички страници 1месец..

обновено на 27.08.20 в 15:10

КЦМ дари ехограф на урологията на УМБАЛ "Пловдив"

Модерен ехограф дари КЦМ АД на Клиниката по урология на УМБАЛ „Пловдив“. Апаратът е част от продължителен ангажимент, който металургичната компания има към клиниката, подчерта нейният началник професор Димитър Шишков: „Искаме да изразим нашата дълбока благодарност. Това, което казвам за пореден път е, че единственото предприятие, което мисли за..

публикувано на 07.07.20 в 14:07