Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

COVID-19 сред персонала и пациентите на три социални дома в Смолянско

Домът в с.Фатово

Седем случая на заразени с Ковид- 19 са открити в социални домове в област Смолян, съобщиха от РЗИ. 

Случаите на коронавирус са в Дома за възрастни в с. Фатово и за хора с психични разстройства в с. Ровино, както и в център за деца с увреждания в Златоград. В заведенията във Фатово и Ровино позитивните са само от персонала, а в центъра в Златоград - от потребителите на социалните услуги. 

Общо 30 са новите заразени с коронавирус в област Смолян през миналата седмица, а двама позитивни са починали.

В дома във Фатово са заразени трима служители от персонала, а в Ровино- работещ в кухнята. Всички позитивни са изведени от работните им места, един е настанен в болница, а останалите са под карантина и лечение в домашни условия. В Ровино е осигурен нов кухненски персонал в дома. 

Случаите в двата социални дома са установени само седмица, след като при извършени бързи тестове на домуващите и персонала никой не е показал положителна проба. 

В Златоград са позитивни трима от възпитаниците на центъра на деца с увреждания. Центърът е разпуснат, всички потребители на социалната услуга са под карантина като контактни на заразените. 

От РЗИ са разпоредили противоепидемични мерки в трите социални заведения. Всички домуващи във Фатово са изследвани с PCR тестове, няма позитивни, уточняват от РЗИ. Сред контактните лица на заразените от двата дома няма хора от потребителите на социалната услуга. Проведени са разговори с ръководството на МБАЛ- Смолян относно готовност за осигуряване на болнично лечение при възможен повишен прием на пациенти от тези домове.

В областната болница сега се лекуват 23 пациенти с коронавирус, двама от които са в интензивното отделение. Новите два смъртни случая от последните дни са на жена на 76 г. от Златоград и 83-годишен мъж от Неделино. В болницата в Златоград през миналата седмица са постъпили за лечение първите случаи с COVID-19, след като циркулирането на вируса в общината бе регистрирано едва в средата на юли.


Общият брой на позитивните с COVID-19 в област Смолян от началото на пандемията достигна 546, от които 82 остават активни. Излекуваните през миналата седмица са 42-ма.

Още от категорията

Ново свлачище блокира пътя след Нареченски бани

Ново свлачище рухна на пътя   от Асеновград към Нареченски бани надвечер.  Срутището е малко след Нареченски бани.  Очаква се почистваща техника, а екипи на полицията регулират движението в участъка, което се осъществява само в едната лента. Затруднението за шофьорите е по пътя в посока Смолян. 

публикувано на 26.02.21 в 19:35

Официално! Заведенията отварят от 1 март

От 1 март, между 06:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки - бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1 април. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със  своя заповед, издадена..

публикувано на 26.02.21 в 18:45

ВиК изгражда дублиращите кладенци, за да има чиста вода за Брестовица

ВиК – Пловдив започна изграждането на дублиращите тръбни кладенци  за питейно - битово водоснабдяване на с. Брестовица, снабдени с потопяеми помпи, електрозахранване и автоматика.  Стартът бе даден от областния  управител  Дани Каназирева и  управителя на водното дружество Спартак Николов. Новите водоизточници ще са три,  ще дублират старите и се..

публикувано на 26.02.21 в 15:28

Пловдив иска общ фонд да събира пари за депото в Цалапица

Община Стамболийски през март ще изплати задълженията си за ползването на регионалното депо за отпадъци край Цалапица. Това бе съобщено на днешното заседание в община Пловдив на Регионалното сдружение за управление на отпадъците.  От другият длъжник-община „Родопи“ са изразили готовност да платят частично задължението си.   Преди година кметът..

публикувано на 26.02.21 в 14:02

Пловдив очаква близо 10 милиона лева от общинска собственост

9 милиона 936 хиляди лева са очакваните от местната власт в Пловдив приходи от общинската собственост през тази година. Програмата за управлението й ще се обсъжда и гласува на сесия на Общинския съвет във вторник, когато ще се приеме и бюджетът на града за 2021-ва година.  От наеми на жилища общината очаква да събере 1,5 милиона лева, а от..

публикувано на 26.02.21 в 13:55