Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за Конституцията влезе в дневния ред на обществото

Реформата в текстовете на Конституцията не е категорично ограничена  и определена. Поначало не става ясно дали говорим за изменения на текстовете или за цяла нова Конституция.  Eдна от линиите, по които се критикува проектъj e, че до голяма степен той преписва съществуващи текстове и размества  местата им в структурата на документа, който се предлага. Това заяви юристът и независим депутат Явор Нотев.

По думите му, в действащата Конституция промените в основния закон на Републиката се съдържат в 9-та глава, в която са регламентирани стъпките, по които промените могат да се осъществяват. Има разделение на текстовете от №. 153 до 156, които регламентират процедурата по изменение и допълнение на Конституцията. А от 157 до края на гл. 9 става ясно как се приема нова Конституция от вече избрано ВНС. Отграничението е направено в самата глава 

Процедурата е ясно заявена и не буди колебания. Определени са и сроковете, в които трябва да се приемат и гласуват новите предложения, както и мнозинството, с което те се утвърждават.

Процедурата дава рамката на изработването на промените и на новата Конституция. Определен и начинът, по който тази процедура стартира, както и компетентността на субектите, които биха могли да предявят претенции за изработване на нова конституция – половината от настоящия брой на депутатите в обикновеното Народно събрание – над 120 души.

Премиерът има възможността като лидер на най-представената партия в българския парламент да поеме инициативата за съставяне на новата Конституция.

По думите на Нотев обаче,  дебатът е излязъл извън минимума на познание, който трябва да притежават хората, които „скачат“ вътре в този дебат. Проектът, с който сега те разполагат, не означава, че той ще остане в сегашния си вид.

 
Същественият въпрос на днешния момент е, дали сега трябва да започне тази процедура и от отговора му ще стане ясно дали не се търси авариен изход от кризисната ситуация в страната и отлагане на острите сблъсъци и конфликти.

Дори и да е така обаче, това не е лоша перспектива за възможностите на управляващите и на опозицията да намерят точните отговори на въпросите, които вълнуват обществото ни.

Споровете са налице, но сблъсъкът на улицата не е по-съдържателен от това да се спори по един проект за Конституция, бе категоричен Нотев.

Разглеждането на Конституцията намери място в дневния ред на обществото някакси изненадващо. Ще има ли обаче обществото търпение и спокойствие да започне и да довърши този дебат, предстои да разберем.  

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33