Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дебатът за Конституцията влезе в дневния ред на обществото

Реформата в текстовете на Конституцията не е категорично ограничена  и определена. Поначало не става ясно дали говорим за изменения на текстовете или за цяла нова Конституция.  Eдна от линиите, по които се критикува проектъj e, че до голяма степен той преписва съществуващи текстове и размества  местата им в структурата на документа, който се предлага. Това заяви юристът и независим депутат Явор Нотев.

По думите му, в действащата Конституция промените в основния закон на Републиката се съдържат в 9-та глава, в която са регламентирани стъпките, по които промените могат да се осъществяват. Има разделение на текстовете от №. 153 до 156, които регламентират процедурата по изменение и допълнение на Конституцията. А от 157 до края на гл. 9 става ясно как се приема нова Конституция от вече избрано ВНС. Отграничението е направено в самата глава 

Процедурата е ясно заявена и не буди колебания. Определени са и сроковете, в които трябва да се приемат и гласуват новите предложения, както и мнозинството, с което те се утвърждават.

Процедурата дава рамката на изработването на промените и на новата Конституция. Определен и начинът, по който тази процедура стартира, както и компетентността на субектите, които биха могли да предявят претенции за изработване на нова конституция – половината от настоящия брой на депутатите в обикновеното Народно събрание – над 120 души.

Премиерът има възможността като лидер на най-представената партия в българския парламент да поеме инициативата за съставяне на новата Конституция.

По думите на Нотев обаче,  дебатът е излязъл извън минимума на познание, който трябва да притежават хората, които „скачат“ вътре в този дебат. Проектът, с който сега те разполагат, не означава, че той ще остане в сегашния си вид.

 
Същественият въпрос на днешния момент е, дали сега трябва да започне тази процедура и от отговора му ще стане ясно дали не се търси авариен изход от кризисната ситуация в страната и отлагане на острите сблъсъци и конфликти.

Дори и да е така обаче, това не е лоша перспектива за възможностите на управляващите и на опозицията да намерят точните отговори на въпросите, които вълнуват обществото ни.

Споровете са налице, но сблъсъкът на улицата не е по-съдържателен от това да се спори по един проект за Конституция, бе категоричен Нотев.

Разглеждането на Конституцията намери място в дневния ред на обществото някакси изненадващо. Ще има ли обаче обществото търпение и спокойствие да започне и да довърши този дебат, предстои да разберем.  

Чуйте повече от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39