Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме успение на Св.Иван Рилски - небесният закрилник на българите

На 18 август Българската православна църква отбелязва смъртта (Успението) през 946 година на Св. Иван/Йоан  Рилски. Тази година се навършват 1074 години от кончината на светеца, считан за небесен закрилник на българския народ. 

В Пловдив, в едноименния храм, празничното богослужение беше водено от Знеполски епископ Арсений. 

В своята проповед  епископ Арсений каза, че Св.Иван Рилски е „ нашето българско нетленно кандило“  и призова да отправяме молитвите си към светеца, който да се моли за нас, да се застъпи за нашето Отечество. „Живеем във време на трудности,  изпитания и раздори, времена на  крамоли и скандали, и по молитвите на богоносния наш Отец, Бог да умири всички, дарувайки дух на търпение, на мир и братолюбие. А ние, по мярката ни, да се стараем да подражаваме на неговата свята вяра.“

Дошлите в храма пловдивчани, запалваха свещ  с молитва за  здраве и спокойствие на семействата си и на българския народ.

Иван Рилски  е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. След като приема монашеството, напуска манастира и живее  като отшелник .  Основател е на Рилския манастир. 

 Българският цар Петър I изминава  450 km от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което царят  му предлага, като само му се покланя отдалеч. Това още повече увеличава славата му и към него заприиждат ученици от цяла България.

Преди смъртта си се оттегля в пълно уединение и съставя своето „завещание“ -Завет. Този Завет той оставя на учениците си. Текстът му, запазен в преписи от XVIII и XIX век, е  с множество  цитати от Стария и Новия завет.

Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години.

След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г., където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.
Според преданието светецът е извършил много чудеса през живота си и след смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си душевно болен, изцерил от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Иван Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Столетово десетки участваха в бдението в памет на убит мъж

В карловското село Столетово десетки хора дойдоха да поднесат цветя, да запалят свещ и да се поклонят в бдението в памет на убития Борис Кисьов.  Възпоменателната проява бе организирана от  Инициативния комитет “Столетово - единни за справедливост”.  В бдението участва и синът на убития Нено Кисьов, който се е върнал от чужбина преди часове...

публикувано на 12.10.24 в 15:38

Загасиха напълно пожара в депото в Цалапица

15 часа след възникването на огъня вече напълно е потушен пожарът на регионалното депо за отпадъци в Цалапица, съобщиха от община Пловдив.  Локализираха пожара в депото на Цалапица Цялата тежка техника ще продължи да запръстява превантивно още няколко часа. По билото и откосите на депото са депонирани купчини пръст, за да може да се реагира..

публикувано на 12.10.24 в 14:53

Три села протестираха заради забавеното строителство на жп надлез

Жителите на селата Трилистник, Скутаре и Рогош излязоха на протест заради забавянето на строежа на новия пътен надлез в района на двете населени места. Протестираха пред строящото се съоръжение, за да изложат исканията си. Жители на Трилистник излизат на нов протест По първоначален план строителните дейности на обекта трябваше да завършат преди..

публикувано на 12.10.24 в 14:14

Потвърдиха кредитния рейтинг "ВВВ" на община Пловдив

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг „ВВВ“  стабилна перспектива на Община Пловдив.  Това сочи докладът от последната мисия на рейтинговата агенция, която се проведе през септември тази година.  Постигането на финансова стабилност и устойчиво развитие,..

публикувано на 12.10.24 в 12:20

Служител на фирмата е вероятният подпалвач в двора на "Чистота"

Камерите на общинското предприятие „Чистота“ са засекли евентуалния подпалвач в двора на фирмата вчера, съобщи заместник - кмета с ресор  екология Иван Стоянов.  Записите, на които се вижда заподозреният са предадени на Първо РПУ, което разследва пожара. Мъжът е служител на "Чистота". Припомням, че вчера сутринта в двора на фирмата се запалиха..

публикувано на 12.10.24 в 09:54