Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Закуска в Тифани" и "Майстори" на пловдивска сцена тази есен

| обновено на 20.08.20 в 15:29
7
Първа репетиция на "Закуска в Тифани"
Снимка: Ирен Алексиева, ДТ Пловдив

2 премиери в голяма зала и 2 в камерна – това са новостите в репертоара на новия сезон на Драматичен театър Пловдив. С него той влиза в своята 140-та годишнина, както и в 140-та годишнина от създаването на професионален театър у нас. „Майстори“ от Рачо Стоянов с режисьор Асен Шопов и „Закуска в Тифани“ от Труман Капоти са двете представления, които ще види зрителят за първи път на голяма сцена през октомври и ноември.

Днес започнаха репетициите по постановката на американския писател, която се поставя за първи път на театрална сцена в България благодарение на адаптацията на текста от Александър Секулов и режисьора на спектакъла Диана Добрева. 

Творческият тандем, познат от много още забележителни постановки, последната от които „Одисей“, включва в осъществяване на постановката Мира Каланова и Марина Райчинова, които правят сценографията и костюмите, музиката е на Петя Диманова, а хореографията - на Деян Георгиев. В главната женска роля след кастинг влиза четвъртокурсничката от класа на проф. Пламен Марков Климентина Фърцова. А в ролята на Труман Капоти ще видим Константин Еленков, който след като изигра Одисей, вече е в трупата на пловдивския театър. Участват още една дузина негови актьори. Очаква се премиерата да е в края на ноември. 

"Закуска в Тифани" е и първата репетиция в театъра за новия сезон, в който очакванията на директора му Кръстю Кръстев са да няма нови условия за карантина и за връщане на продадени за представления билети.

Едната от камерните пиеси, на които им предстоят премиери до края на годината, е по текст на актрисата Светлана Атанасова, с който тя ще направи своеобразно завръщане в пловдивския театър. Другото заглавие все още се уточнява, съобщи Кръстю Кръстев. Традиционно, театърът ще домакинства през септември и Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. 

Чуйте интервюто с Диана Добрева и Александър Секулов за "Закуска в Тифани" в звуковия файл, а в другия - репортажа за откриването на сезона с директора на театъра в Пловдив Кръстю Кръстев.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В "Срещите" - за не/възможното бъдеще

Тази събота "Срещите" ви предлагат разговор по книгата на британския журналист Хеймиш Макрей "Светът през 2050 година". Събеседник е журналистът и създател на "Дигитални истории" Георги Караманев. Как ще изглежда светът през 2050 година? Какво влияние ще окажат на нашето глобално общество сложните сили на промяната – демография, околна среда,..

обновено на 24.08.24 в 09:10

Античният театър събира опера и оперета в грандиозна гала

Спектакълът-калейдоскоп „Viva l`operetta, viva l`opera“ ще бъде представен на Античния театър. Участниците предлагат на публиката романтична разходка във Венеция, посещение на бал в Савоя или из бохемските улици на Монмартър с обединяващите теми в оперетни шедьоври и оперни класики под диригентската палка на музикалния директор на Виенската..

обновено на 24.08.24 в 07:33

„(Едно)временно“ графика и масло на Симона Благоева

Първа самостоятелна изложба открива в родния си град Пловдив младата художничка Симона Благоева. Експозицията е озаглавена „(Едно)временно“ и съдържа цикъл графика и маслени картини. Изложбата е подредена в Галерия „Арсенал“ на ул. „Магура“ № 4 в Квартала на творческите индустрии „Капана“. Симона Благоева очаква своите приятели и тези на..

публикувано на 23.08.24 в 08:44

Изложба в Пловдив по случай Деня на независимостта на Украйна

В Музейна галерия „Димитър Георгиев“ в Пловдив се открива изложба на украинска художничка Оксана Стратийчук . Експозицията е под мотото „Пейзаж и натюрморт“ и е посветена на Деня на независимостта на Украйна, който се чества 24 август.  Проявата е под патронажа на почетния консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев и Посолството на..

публикувано на 23.08.24 в 07:48

Тракийският храм от III век пр. Хр. ще бъде експониран

" Тракийски храм от III век преди Христа ще експонираме в Пловдив. Това е уникален обект за България, който няма аналог по нашите предели.", смята директорът на РАМ Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов . Той поясни, че разкопките на Голямата могила, в район Южен, с височина 12 метра са продължили три години.  Кметът Костадин Димитров каза, че за..

публикувано на 22.08.24 в 11:11