Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Откачени съботи" на Елена Никифоридис очакваме в Пловдив

Елена Пеева - Никифоридис, каза за Радио Пловдив, че е разказвач на приказки, защото в края има поука. Посвещава тази книга на своята баба, която казва, че "откачените съботи" ни помагат да се осъзнаем.  

„Откачената събота“ беше патент на моята баба. Тя отдавна се  пресели при Господ , като взе със себе си цяла торба , пълна с „откачените съботи “ на нейното време. Кажеше ли за някой , че му се е откачила едната събота – край! –  това беше доживотна присъда и нямаше отърване . „Животът на човека е подреден по божия ум мъдруваше тя. – Всичко в него си е на местото: и годините, и месеците и седмиците, и часовете, и държавите, и човеците, и зверовете, и животът. За да е всичко, както  Господ го е предвидил, не трябва нищо да се разбутва. Иначе хората  сами ще са виновни , че им се е откачила съботата и никога няма да са в ред със света."
"Баба ме научи как  сама да ги откривам, тези пусти откачени съботи. Те  правеха света около мен по-наситен, по-истински и по-шарен. Благодарение на тях, един ден, всеки от нас ще седне на ръба на кръглата земя и ще полети!"

Елена Никифоридис ще направи своята пловдвиска премиера на книгата "Откачени съботи" през септември или октомври. Подготвила е изненади, като ще организира всеобщо закачване на съботи.

Интервюто с Елена Никифоридис е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха български герб с лъв от 14 век на Перперикон

Коланна апликация от бронз с изящно изпълнено релефно изображение на лъв откриха на Перперикон. Това според проф. Николай Овчаров е доказателство за наличието на български герб през 14 век. Той подчерта, че това е хералдическо изображение и съответства на lionpassant или „лъв в движение“. „Опашката е вдигната по характерния начин..

публикувано на 14.08.24 в 11:26

Етнографският музей представя древни плъстени послания

"Българските плъсти - послание от древността" е названието на Националната изложба, която представя Регионален етнографски музей Пловдив. Експозицията съдържа плъстени изделия от цялата българска територия, събрани от шест музейни институции - Национален исторически музей - София, Национален етнографски музей - БАН, Дирекция на музеите - Копривщица,..

публикувано на 13.08.24 в 10:00

Археологическо лято и на Емпорион Пистирос до Ветрен

Четвърта седмица продължават археологическите проучвания на Емпорион Пистирос, край град Ветрен, област Пазарджик. За това съобщи Виолета Дунева, директор на Археологическия музей „ Проф. Мечислав Домарадски“ в Септември.  Разкопките се провеждат с подкрепата на фондация „Балканско наследство“ и на обекта работят археолози и доброволци...

публикувано на 12.08.24 в 11:34

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10.08. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стефан Цвайг. Опиянението от промяната. 272 стр., 4А, Унискорп, 2024. Габриел Гарсия Маркес. Окапалата шума. 162 стр., ок. 5А, Лъчезар Минчев, 2024. Ставрос Христодулу. Денят, в който реката..

публикувано на 12.08.24 в 10:17

Концерт на Йорданка Христова на Античния театър

„Завинаги“ е мотото на концрта-спектакъл, който Йорданка Христова ще представи на сцената на Античния театър в Пловдив довечера. Певицата се завръща в града под тепетата, за да празнува 60 години на сцената.  Нейните почитатели ще имат възможността да чуят на живо отново златните ѝ хитове като „Изповед“ („Ще продължавам да пея"), "Пред есен",..

публикувано на 12.08.24 в 08:16