Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията се опита да ограничи протеста до Централния площад, но успя само за кратко

Палатки и барикади пред моста на Марица до Панаира

Протестиращи обвиниха общината, че създава "Втори Росенец", орязвайки разрешения маршрут

| обновено на 20.08.20 в 19:29

Нова територия "покори" протестното шествие в Пловдив тази вечер. Барикада огражда лагер от 5 палатки и шатра непосредствено до моста на Марица от страната на Панаира. 

Малко след 21.30 часа част от протестиращите седнаха на платното "за почивка", разъпънаха една палатка, постепенно "лагерът"  се разрасна и бе барикадиран дървени от палети и автомобилни гуми, докарани с бусове. Напрежение на място няма, първоначално нямаше и силно полицейско присъствие. Без проблеми мина проверката на документите на група протестиращи, които докараха палетите.

Движението

Панаирният мост на практика е затворен. Полицейски коли отклоняват трафика от южната страна след колелото до Водната палата, както и на колелото на бул. "България".

Хронологията на шествието

От химна, през оставка на правителството, главния прокурор и местната власт, няколко яйца срещу бившия партиен дом, "Уууу" и "Браво" за полицаите до музика от 80-те години – така изглеждаше протестът в Пловдив тази вечер.

Няколкостотин участници в протеста срещу правителството и за оставка на главния прокурор тръгнаха от площад "Съединение" по Главната улица на Пловдив, огласяйки я със скандиране "Оставка!". Спряха за кратко пред община Пловдив с викове срещу местната власт и продължиха към Централния площад. 

Яйца полетяха към сградата на бившия Партиен дом. 

Около 20.30 часа шествието тръгна обратно по Главната улица, но малко след това се опита да финтира полицията и да се върне към традиционния път към Тунела. 

Кордон от 20 полицаи попречи това да се случи и протестиращите останаха на място пред Централна пощаЗа около половин час полицаите се оказаха като в сандвич от викащи оставка хора, но въпреки напрежението не се стигна до инциденти.

След опит на втори лъч да заобиколи блокадата, протестиращите все пак стигнаха до булеварда и в 21.13 часа спяха движението по него.  Полицаите бяха поздравени с аплодисменти, а шествието продължи към Тунела, където блокира и двете платна.  

Заради шествието за кратко бе блокирано и кръстовището до Баня Старинна. Полицията спря движението, а колоната продължи към Панаирния мост.

Междувремонно протестът оредя и на това място вече имаше не повече от 200 души.

След като преминаха по моста протестиращите седнаха на платното и разпънаха 1 палатка. Постепенно лагерът се уплътни с още палатки и шатра. Движението е спряно от колелото на бул. "България" на юг до Панаира. 

Междувременно освободено е движението по бул." Цар Борис Трети Обединител" при кръстовището с "Шести септември".

Припомяме, че днешният протест бе организиран под надслов "Не на подмяната!" срещу предложения от ГЕРБ проект за Конституция  и с позиция срещу терора над опозицията в Беларус. 

Преди началото на шествието на площад "Съединение", организаторите оспориха аргументите на общината да разреши по- кратък маршрут от този, който протестиращите са посочилиТе го определиха като грубо потъпкване на правото на гражданите да изразяват позицията си.

Шествието е с разрешен маршрут от площад "Съединение" през Главната улица до плащад "Стафан Стамболов" пред общината. 

 "Община Пловдив създава "Втори "Росенец", твърдят протестиращите, според които не те, а местната администрация е нарушила всички срокове, които процедурата изисква. На импровизирания брифинг протестиращите показаха документите, които са входирали пред администрацията.

На митнига в Пловдив дойде и проф. Велислав Минеков от "Отровното трио".  Пред множеството той обяви,че всеки депутат в това Народно събрание, който на 2 септември подкрепи проекта за Конституция, ще бъде обявен за национален предател. 

Протестиращите анонсираха нов протест следващия четвъртък, автошествие на 1 септември и пловдивско участие на националания протест, който е ден по- късно в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52