Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко за протестите и властта зависи от 2 септември

От молибилизацията на протестите на 2 септември пред Народното събрание, когато депутатите  идват на работа, ще зависи как ще се развие по-натътък  протеста, заяви политологът Георги Киряков. 

Управляващите  в момента искат да задържат властта , най-малкото до редовните парламентарни  избори , но това ще доведе до   решимостта на протестаращите за  по-твърди искания за исканите оставки. На този етап нищо ново на протестния фронт, обобщи политологът.

Киряков коментира позицията на патриотите като витиевата, и това, че "сега много повече нещата зависят от ДПС. ДПС играе изключително сложна, да не кажа вредна  роля при  каквото и да е решение. А снишаването им е за да се определи по-висока цена. Акцията с т.н.сараи на Доган е като акцията на прокуратурата в Силистра акция Биберон. Тук имаме продължение с акцията Залъгалка."

Предложението за ВНС и промяна на Конституцията, Киряков определея като опит за спечелване на  време и отклоняване вниманието от основните искания на протеста. 

"Логичните въпорси са : как така изведнъж се появи  проектът за Конституция, защо сега и защо  досега нито веднъж от ГЕРБ не се спомена за такава опция. И подозрението е , че това е само под натиска на протестиращите да подадат оставка.

Интервюто с Георги Киряков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55