Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кратък протест с две ядра и взаимни провокации в Пловдив

6
Снимка: Стоян Терзиев

Пред общината в Пловдив тази вечер имаше два протеста и то взаимно обвиняващи се в провокации

Въпреки заявените намерения, не се стигна до шествие по Главната улица и до митинг пред полицейската дирекция с настояване за оставката на шефа на пловдивската полиция. 

Организирани в социалните мрежи пред сградата на общината се събраха около 20 протестиращи срещу полицейското насилие от т. нар. група на Асен Костов

На площад "Стефан Стамболов" дойдоха и 30-тина привърженици на партия „Възраждане“, чиито протест е традиционен. Те обвиниха първите, че са изпратени, за да създават проблеми и да разцепват протеста в Пловдив.

От групата на Костов обявиха, че искат оставката на шефа на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. Причината - насилственото премахване на палатковия лагер и барикадите на моста на река Марица при Панаира рано тази сутрин. 

"Не може в цяла България палатковите лагери да стоят, само в Пловдив да се вдигат!" Това заяви от името на протестиращите  Даниел Михайлов, който подчерта, че снощи е бил влачен от униформени служители и посочи, че смята това за проява на насилие. 

"Нашият протест беше мирен, ние бяхме седнали на земята. Никой от нас не е бил агресивен към полицаите - нито вербално, нито физически", обясни Михайлов. 

Първоначално протестиращите обявиха, че ще направят шествие по Главната улица до сградата на полицейската дирекция в Пловдив. Казаха още, че искат старши комисар Рогачев "лично да излезе и да каже откъде му е това нареждане". Те припомниха, че преди седмица премиерът Борисов е обещал палатковите лагери в страната да не се премахват.

"Чакам отговор от заместник-кмета Йордан Ставрев защо не разреши вчерашния протест. Входирал съм заявление в общината, в което настоявам за отговор", каза 30-годишният Благовест Лалбонов. 

До шествие и митинг пред полицейската дирекция не се стигна. 

Около 19,30 привържениците на "Възраждане" шестваха за кратко по Главната улица до Римския стадион и се върнаха обратно до общината. 

Протестиращите скандират "Оставка" и настояват за оттеглянето на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев. 

Около 20 часа протестът в Пловдив се разпусна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38