Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Расте броят на семействата, които обучават децата си вкъщи

6
Работен момент от срещата
Снимка: Живка Танчева

Над 1 000 семейства в България обучават децата у дома. Те са избрали от години домашното образование. Това съобщи адвокат д-р Виктор Костов от сдружение „РОД Интернешънъл“. Те заедно с „Родители обединени за децата“, Асоциация за домашно образование и Проект „Свобода за всеки“ организираха в Пловдив регионална конференция за алтернативните форми на образование.

Д-р Костов обясни, че това не е популярната форма за обучение у нас, за разлика от САЩ и Европа. Той допълни, че програмата се изготвя от родителите за децата и след това те полагат изпити към учебни центрове у нас и в чужбина.

Елиян Петков от Асоциацията за домашното образование заяви, че възпитава и обучава и четирите си деца вкъщи. Той поясни, че децата му полагат успешно изпити в американско училище онлайн.

Лекторите запознаха аудиторията с правните и философските въпроси на това образование в България. Например в Германия и Швеция подобно образование не се приема и се преследва от властите, докато у нас няма подбни рестрикции към семействата.

Механизмът за обхват на децата, или постановление № 100 на МС в образователната система не се приема като текстове от асоциациите на родителите, които практикуват образование на децата си вкъщи.

Галерия

Още от категорията

След вота или кабинет около ГЕРБ, или нови избори

В интервю за Радио Пловдив политологът Иво Инджов коментира, че очаквано ГЕРБ е първа политическа сила на изборите, но не резултатът й показва, че не разширява базата си. ПП е на второ място, но не се срива, каквито очаквания имаше, подчерта той. Той не изключи БСП да падне сериозно и да бъде изпреварена не само  от Възраждане, но и от ДБ. "Не..

публикувано на 02.10.22 в 22:02

Ключът за създаване на правителство е в Христо Иванов

Прогнозните резултати от изборите коментираха водещите на  студиото "След избора" по Радио Пловдив-  Емил Костов и Живка Танчева с пловдивския журналист Любомир Минчев .  Според него все още не би могло да се посочи победител, защото такъв е онзи, който успее да състави правителство , а при тази конфигурация е спорно дали ГЕРБ ще могат да го..

публикувано на 02.10.22 в 21:53

Следваме принципи, коалираме се само с българския народ

Резултатът, който постигнахме на тези избори е закономерен плод на дългогодишен труд, при това в една враждебна към партията среда -  каза в изборната нощ Ангел Георгиев, водач на листата ПП “Възраждане“за Пловдив град. Той припомни, че с всеки избор от 2017 година насам партията удвоява резултата си от 2017 година насам. Според него е..

обновено на 02.10.22 в 21:37

Кабинет е възможен с третия мандат, за да няма нови избори

Партийната ни система е в такова състояние, че победителят може да се провали. ГЕРБ няма партньори за съставяне на правителство, смята политологът Димитър Аврамов. Според него ПП няма да приемат коалиция с ГЕРБ, ДПС също не биха ги подкрепили, защото дават негативна оценка на управлението на Борисов.  Демократична България, колкото и симпатична да..

обновено на 02.10.22 в 21:37
Гроздан Караджов

ИТН в Пловдив с по-добър резултат от средния за страната

Паралелното преброяване показва, че в Пловдив ИТН има един от най-добрите резултати в страната. Това каза в интервю за Радио Пловдив Гроздан Караджов, водач на листата на ИТН в Пловдив. Той благодари на всички пловдивчани, които са гласували за партията на Слави Трифонов и обеща да работи за града, независимо дали ще бъде депутат или не...

публикувано на 02.10.22 в 21:20