Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Расте броят на семействата, които обучават децата си вкъщи

6
Работен момент от срещата
Снимка: Живка Танчева

Над 1 000 семейства в България обучават децата у дома. Те са избрали от години домашното образование. Това съобщи адвокат д-р Виктор Костов от сдружение „РОД Интернешънъл“. Те заедно с „Родители обединени за децата“, Асоциация за домашно образование и Проект „Свобода за всеки“ организираха в Пловдив регионална конференция за алтернативните форми на образование.

Д-р Костов обясни, че това не е популярната форма за обучение у нас, за разлика от САЩ и Европа. Той допълни, че програмата се изготвя от родителите за децата и след това те полагат изпити към учебни центрове у нас и в чужбина.

Елиян Петков от Асоциацията за домашното образование заяви, че възпитава и обучава и четирите си деца вкъщи. Той поясни, че децата му полагат успешно изпити в американско училище онлайн.

Лекторите запознаха аудиторията с правните и философските въпроси на това образование в България. Например в Германия и Швеция подобно образование не се приема и се преследва от властите, докато у нас няма подбни рестрикции към семействата.

Механизмът за обхват на децата, или постановление № 100 на МС в образователната система не се приема като текстове от асоциациите на родителите, които практикуват образование на децата си вкъщи.

Галерия

Още от категорията

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02
Надя Бобева, приемен родител

Да си приемен родител не е професия, а призвание

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година. Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години,..

публикувано на 18.09.20 в 12:06

Не е вярно, че с референдум ще се отнемат правомощия на ВНС

По предложение на ВМРО парламенът прие референдуми да могат да се правят и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Първоначално текстът беше отхвърлен от правната комисия, но в пленарната зала бе приет.  Според депутата Алексанъдр Сиди е пресилено да се твърди, че това решение противоречи на Конституцията, поне докато текстът не влезе..

публикувано на 18.09.20 в 11:50

Стъпването на свободния пазар на ток трябва да е предпазливо

От 1 октомври всички небитови потребители могат да излязат на свободния пазар на ток, независимо от консумацията на електроенергия. Промяната в Закона за енергетиката  засяга близо 300 хиляди небитови потребители, а основната полза от нея е да се засили конкуренцията и появата на нови търговци. Ако фирмите не сключат договор с търговец на..

публикувано на 18.09.20 в 11:05

Трябва ни нов ИК, машинното гласуване е неоправдано

Обсъждането на промените в Изборния кодекс в Народното събрание продължи и днес, като депутатите решиха окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Междувременно преди още промените в ИК да бъдат приети п резидентът Румен Радев обяви, че ще им наложи вето. "ЦИК ще се справи с приложението на измененията и допълненията в..

обновено на 17.09.20 в 17:23