Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Расте броят на семействата, които обучават децата си вкъщи

6
Работен момент от срещата
Снимка: Живка Танчева

Над 1 000 семейства в България обучават децата у дома. Те са избрали от години домашното образование. Това съобщи адвокат д-р Виктор Костов от сдружение „РОД Интернешънъл“. Те заедно с „Родители обединени за децата“, Асоциация за домашно образование и Проект „Свобода за всеки“ организираха в Пловдив регионална конференция за алтернативните форми на образование.

Д-р Костов обясни, че това не е популярната форма за обучение у нас, за разлика от САЩ и Европа. Той допълни, че програмата се изготвя от родителите за децата и след това те полагат изпити към учебни центрове у нас и в чужбина.

Елиян Петков от Асоциацията за домашното образование заяви, че възпитава и обучава и четирите си деца вкъщи. Той поясни, че децата му полагат успешно изпити в американско училище онлайн.

Лекторите запознаха аудиторията с правните и философските въпроси на това образование в България. Например в Германия и Швеция подобно образование не се приема и се преследва от властите, докато у нас няма подбни рестрикции към семействата.

Механизмът за обхват на децата, или постановление № 100 на МС в образователната система не се приема като текстове от асоциациите на родителите, които практикуват образование на децата си вкъщи.

Галерия

Още от категорията

Антон Баев в "Добро утро, ден!"

Журналистът и писател Антон Баев гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Той е главен редактор и собственик на сайта Plovdiv-online, а също и председател на Дружеството на пловдивските писатели. В началото на годината Антон Баев издаде първи български роман за карантината - „Спас Господов в страната на амазонките“. Казва, че всеки ден е..

обновено на 16.04.21 в 17:26

ОбС смени управителя на Онкологичния център в Пловдив

С 34 гласа за, 10 против и  4 въздържали се Пловдивският общински съвет прие прредложението за смяна на управителя на Комплексния онкологичен център в Пловдив.  След продължителни дебати, по време на които групите на БСП и Демократична България заявиха, че ще гласуват против предложената от Кауза Пловдив смяна, мнозинството реши временно..

обновено на 16.04.21 в 17:25

Партиите на протеста правят в НС това, за което са избрани

Партиите на протеста, които са представени в 45 НС започват нещата, за които бяха избрани. И едно от тях е ревизията на правителството на Борисов, но не само на него, а и на всички управлявали в последните 10 години, каза в интервю  за Радио Пловдив политологът Петър Чолаков. „Реваншизмът крие опасност, но българското общество изказа сериозни..

публикувано на 16.04.21 в 14:51

Българският щам на COVID-19 се проучва, третата вълна е в пика си

Имунологът д-р Цветелина Великова не определя като  изненада съобщението на PFIZER, че най- вероятно ще е нужно поставянето на трета доза от ваксината срещу COVID-19, както и необходимостта от реимунизации всяка година.  "Това се говореше още в началото на пандемията, тъй като вирусът е странен и изменчив, потиска имунната система, като имунитетът..

публикувано на 16.04.21 в 14:12

T MARKET България увеличи пазарния си дял с ръст на приходите от 22,2%

През 2020 г. MAXIMA GRUPĖ продължи да се разширява извън Прибалтика и успя да увеличи пазарния си дял в България и Полша със значителен ръст на приходите съответно от 22,2% и 13,7% като същевременно запази силни показатели на ефективност на приходите „LFL“ (при непроменена база от магазини) от 5,6% в България и 4,9% в Полша. „2020 г. бе..

публикувано на 16.04.21 в 10:47