Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Расте броят на семействата, които обучават децата си вкъщи

6
Работен момент от срещата
Снимка: Живка Танчева

Над 1 000 семейства в България обучават децата у дома. Те са избрали от години домашното образование. Това съобщи адвокат д-р Виктор Костов от сдружение „РОД Интернешънъл“. Те заедно с „Родители обединени за децата“, Асоциация за домашно образование и Проект „Свобода за всеки“ организираха в Пловдив регионална конференция за алтернативните форми на образование.

Д-р Костов обясни, че това не е популярната форма за обучение у нас, за разлика от САЩ и Европа. Той допълни, че програмата се изготвя от родителите за децата и след това те полагат изпити към учебни центрове у нас и в чужбина.

Елиян Петков от Асоциацията за домашното образование заяви, че възпитава и обучава и четирите си деца вкъщи. Той поясни, че децата му полагат успешно изпити в американско училище онлайн.

Лекторите запознаха аудиторията с правните и философските въпроси на това образование в България. Например в Германия и Швеция подобно образование не се приема и се преследва от властите, докато у нас няма подбни рестрикции към семействата.

Механизмът за обхват на децата, или постановление № 100 на МС в образователната система не се приема като текстове от асоциациите на родителите, които практикуват образование на децата си вкъщи.

Галерия

Още от категорията

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11