Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО с шест условия към ГЕРБ да подпише проекта за Конституция

Не разбирам ниската коалиционна култура на ГЕРБ, каза Сиди

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Август премина под знаци на протести, неизбежни промени и очаквания на обществената сцена. На този етап балансът се търси. Народният представител Александър Сиди съобщава кои са исканията на ВМРО, за да подкрепят нова Конституция, предложена от партия ГЕРБ. 

"Няма такова нещо като това, че ГЕРБ са събрали 116 гласа за проекта, ние сложихме точките на ВМРО", поясни Александър Сиди. Той каза, че не разбира ниската коалиционна култура на ГЕРБ, както и това защо тези шест точки не са били включени в проекта.

"Едно от най-важните неща според нас е задължителното гласуване, а също и образователен ценз. Задължителното гласуване трябва да е със санкция или бонуси. Например гласувате в национални избори и получавате данъчни облекчения, не гласувате и получавате финансова санкция, например не гласувате на местен вот и не получавате услуги в общината", поясни Сиди. По думите му ако бъде свикано ВНС, то може да промени изцяло този проект.

"Образователният ценз е важен, ние ще настояваме да гласуват всички завършили осми клас", каза депутатът. Според него партия ВМРО ще предложи задължителна военна служба в рамките на три до шест месеца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29