Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът за цените на билетите и картите за пътуване се мести в Общинския съвет

| обновено на 26.08.20 в 13:50

В Общинския съвет ще се проведе дебат за цените на транспортните услуги в Пловдив, които не са променяни от 10-12 години, и групите в местния парламент ще решат дали те ще поскъпнат. Това съобщи кметът Здравко Димитров след днешната среща с представители на фирмите – превозвачи от автобусния транспорт на Пловдив. Те настояват общината да компенсира загубите им заради нарушения от пандемията режим на градския транспорт.

Собственикът на "Автобусни превози" Петко Ангелов обяви от името на превозвачите, че са необходими още около 40 - 50 стотинки на километър пробег за декомпенсация. „Не искаме пари, настояваме да се смени моделът на работа“, подчерта Ангелов и обясни, че искат да влезе в сила сключения през 2016-та година договор между общината и превозвачите. 

„Общината да намери вариант, дали ще е с вдигане цената на билетите, или по друг начин, те да го решат“, коментира Петко Ангелов. Той посочи, че в две от трите фирми има запори и всеки момент съдия-изпълнител може да спре рейсовете, отделно заради ниското заплащане липсват кондуктори и шофьори за работа по градските линии. 

„Превозвачите имат претенции към цените, на които осъществяват услугата, общината има своите претенции към качеството и изпълнението, затова смятаме, че разговорът за бъдещето на градския транспорт, трябва да се пренесе в Общински съвет и там да се вземе решение дали да се вдигне цената на транспортната услуга с колко и при какви условия. Там е мястото на този разговор, за да бъдат избегнати всякакви съмнения за задкулисни договорки". Това заяви кметът Здравко Димитров след срещата. 

Той подчерта, че без широк обществен консенсус, няма как да бъде решен проблемът.  По думите му някои от претенциите на превозвачите са основателни, особено тези, които касаят периода на извънредното положение заради епидемията от COVID-19. Тогава графикът на автобусите беше с неделно разписание и през делничните дни заради липсата на пътници. Това е довело до сериозен отлив на приходи, за което превозвачите искат компенсации.

„Докато не въведем електронно-безкондукторното таксуване – дали по „Индра“-системата, или алтернативна веднага след Нова година, реално ние не можем да започнем да плащаме на километър“, заяви заместник – кметът по транспорта Тодор Чонов. Дотогава от общината ще проведат необходимите разговори и ще бъдат направени разчети за нов механизъм, който ще бъде представен в Общинския съвет, уточни Чонов. Той допълни, че по новия механизъм и превозвачите ще знаят какво им се дължи, и контролът от страна на общината ще е много по – сериозен.

„Скоро време ще предприемем по – крайни действия по отношение на консорциума на превозвачите и договора от 2018-та година, тъй като многократно сме констатирали, че някои от превозвачите имат пропуски по изпълнението му“, заяви още заместник-кметът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нова авария остави високите етажи на Пловдив без вода

За авария  в Помпената станция на Пловдив, която понижава налягането на водоподаването в Пловдив съобщи късно снощи кметът Костадин Димитров. Възможно е по високите етажи водата да спре. Заради повредата на захранващия водопровод на Помпена станция "Изток" без вода са жк "Тракия", кв. "Изгрев" и високите етажи на града, съобщи вчера ВиК-Пловдив.  От..

обновено на 18.08.24 в 07:39

БПЦ почита Успението на Св. Иван Рилски

Днес се навършват 1078 години от Успението на всебългарския небесен покровител Св. Иван Рилски. Литургията днес ще оглави Българският  патриарх Даниил, който пристигна в Рилската Света обител още снощи  за всенощното бдение,  което продължи до ранните часове на днешния ден. Очаква се днес пред Рилския светец – основател на Рилската света..

публикувано на 18.08.24 в 07:39

Високи температури в 11 области, бури в Западна България

Днес над по-голямата част от страната ще е слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и в планинските райони там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Жълт код е обявен за 11 области на Северна и Южна България за високи..

публикувано на 18.08.24 в 07:01

Отстраниха грандиозната ВиК авария в Пловдив, пускат водата постепенно

Отстранена е голямата ВиК авария, която за почти две денонощия остави без вода мащабна част от Пловдив -  болшинството блокове в ЖК „Тракия“,  „Съдийския квартал“ и районите около развлекателния център „Ескалибур“.   По уверение на  ВиК – Пловдив,  в „Тракия“  водата вече е потекла. Въпреки това,  на повечето места  вода все още няма. Тя  се..

обновено на 17.08.24 в 18:38

Пловдив и Пазарджик - първи по жеги днес

За днес е в сила жълт код за високи температури в 14 области в страната.   Предупреждението от първа степен е за областите: Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, както и Русе, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Видин.   В тези райони остава и много висок рискът от пожари. До обед навсякъде ще..

обновено на 17.08.24 в 15:39