Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът в Пловдив блокира булеварди и завърши с огнено шоу

| обновено на 28.08.20 в 00:39

Пореден протест в четвъртък – вечер се проведе в Пловдив с искане за оставките на премиера Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

Около 400 души наброяваше шествието в пика си. То започна с митинг на площад "Съединение", на който ораторите призоваваха за смяна на системата. Със скандиране "Оставка!" множеството премина по пешеходната Главна улица до сградата на общината и блокира бул. "Цар Борис III Обединител". След традиционната спирка в Тунела под Античния театър, където изпяха националния химн, протестиращите прекосиха  кръстовището на Баня "Старинна" и панаирния мост. 

От северната му страна, на мястото, където миналата седмица разпънаха палатки, тази вечер около 30 -тина от тях седнаха и обявиха, че "шествието свърши, започва гражданската неподчинение, а булевардът е "в ремонт". Час по- късно си организираха огнено шоу и след него освободиха движението. 

В подкрепа на протеста в Пловдив бе лидерът на "Боец" Георги Георгиев, който в ранния следобед организира акция пред общината с искане администрацията да възстанови иззетите миналата седмица палатки и транспарнати. 

Протестът премина без напрежение, с оскъдно присъствие на полицията. Радио Пловдив го проследи на живо. 

23.30 часа 

След едночасов престой на платното, протестиращите си направиха огнено шоу и се разотидоха. Движението по моста е освободено.

22.30 часа

Протестиращите  изпратиха с аплодисменти лидера на "Боец" Георги Георгиев и от групата, която бе дошла да подкрепи пловдивското шествие.  Седнали на платното пред моста са около 20 - 30 души. Даниел Михайлов, който донесе табелите за "ремонт" на булеварда заяви, че ще защитят правото си на гражданско неподчинение и няма да напуснат, докато не се опитат "да ни отстранят със сила, както миналата седмица."

21.20 часа

Вече са на Панаирния мост на мястото на палатковия лагер от миналия четвъртък от северната страна на съоръжението. Заградиха го от четири страни и по средата оставиха празно място. 

Част от протестиращите седнаха на пътното платно. Един от организаторите заяви, че "дотук беше шествието, оттук започва гражданското неподчинение". Няма изгледи на този момент да  готвят палатков лагер и барикади от палети. Не е ясно и дали ще има и други изненади на протестиращите, както предупреди в началото на протеста Георги Георгиев от "Боец".



21.13 часа 
Шествието подмина Чифте баня и вече е на колелото на Водна палата. Спират трафика на кръговото с фонтана


21 часа 

Протестното шествие влезе в Тунела. В него протестиращата спряха и изпяха "Мила Родино". Движението по булеварда е блокирано, шествието продължава към Баня Старинна.


20.50 часа

Протестиращите завиха наляво от Северната страна на пощата, излязоха на булевард "Цар Борис Трети" и го блокираха.


20.45 часа

Вече 400 души участват в протестното шествие по Главната улица на Пловдив. То стигна до общината, пред която скандират "Оставка" и "Борисов е позор". Организаторите призовават към ненасилие, но направиха уточнението че гражданското неподчинение е законна форма на протест. Кордон от петима полицаи охраняваше сградата на общината. След това те се отправиха към булевард Цар Борис Трети Обединител и призоваха пловдивчани да се присъединят към тях, защото протестът е за тях.

20.36 часа

Шествието на протестиращите достигна до Джумаята. Те ще преминат по Главната улица до площад “Централен”, по бул. “Цар Борис III Обединител” през Тунела и баня “Старинна” към Панаира и бул. “България”, след което по моста на Герджика, бул. "Руски" и  бул. “Шести септември” да се върнат до паметника на Съединението. Не е изключено те да блокират и кръстовище.

20,20 часа

 Митингът пред площад Съединение приключи и протестиращите се отправиха на шествие към Главната улица. Полицейското присъствие е оскъдно.


19.50 

Асен Костов, организатор на протеста тази вечер, предложи след готвения национален протест в столицата на 2-ри септември, в който ще участват и пловдивчани, да няма традиционния за четвъртък протест в Пловдив на следващия ден. Предложението му обаче не бе прието. Обявено бе, че се подготвя автошествие на 29-ти август в Пловдив, което ще тръгне от Колодрума.


19.45 

150 души присъстват на протестния митинг пред паметника на Съединението. На него днешният организатор Асен Костов подчерта, че те се сменят като това е демократична възможност на повече хора да се изявят. Ако гражданите решат да предприемат гражданско неподчинение, ние ще следваме гражданите, а не те нас, каза Костов. На митинга е и лидерът на "Боец" Георгиев, който отказа да съобщи пред журналисти дали готвят блокади и палаткови лагери на ключово кръстовище. Той добави, обаче, че властта ще бъде отново изненадана. Предстои шествието. 


Началната точка на протестиращите е пред паметника на Съединението като в 19 часа, когато трябваше да започне демонстрацията, на площада бяха малцина. 

Към 19. 30 

Към протестиращите се присъедини и лидерът на гражданско движение БОЕЦ Георги Георгиев, който по-рано днес изненадващо поиска среща с кмета Здравко Димитров,  когото смятат за отговорен за "погрома" върху палатковия лагер миналата седмица, когато са иззети палатки и голям винил, собственост на БОЕЦ, които не били върнати досега. Протестиращите продължават да се събират. Те скандират "Оставка".


Протестът е разрешен до 22 часа, като в този период поетапно ще се затварят булевардите, по които минава шествието, автобусите от градския транспорт ще имат обиколни маршрути. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52