Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска отстраняване от длъжност на д-р Георги Кръстев

4
Д-р Георги Кръстев в съдебната зала
Снимка: Живка Танчева, Радио Пловдив

Районната Прокуратура в Пловдив иска отстраняване от длъжност на д-р Георги Кръстев като член и председател на специализирана лекарска консултативна комисия (ЛКК) по ортопедия в ДКЦ 1. Днес се гледа делото в Районния съд в Пловдив. От прокуратурата уточняват, че искането на тази мярка е до отпадане на нуждата от нея. Докторът е привлечен като обвиняем за умишлени престъпления от общ характер във връзка с работата му, от която се иска временно отстраняване от длъжност, са аргументите на обвинението. 

Пловдивският ортопед бе задържан заради измама по схемата за издаване на болнични за източване на фонд "Държавно обществен осигуряване" – НОИ. В писмо до медиите той се извини на пациентите си, че не ги е обслужил в деня на задържането му и че не отговаря на мобилния си телефон, като обясни, че той му е иззет за неопределен срок.

След първоначалното задържане на д-р Кръстев бе наложена парична гаранция от 30 000 лева. Според разследването, мъж от Харманли, който е обявен за общодържавно издирване, е регистрирал в Пловдив фирма и е назначил 10 души от различни краища на страната, като целта е била да получават пари с издаване на фалшиви болнични листове на тяхно име. Те са назначени на високи заплати, по които е трябвало да бъдат осигурявани на максимален  осигурителен доход. 

В действителност фирмата дължи на НОИ неплатени вноски за ДОО за 68 000 лева. От 2017 година, когато започва схемата, лекарска комисия към ДКЦ е издала на фиктивните служители болнични за над 76 000 лева, твърдят от прокуратурата. 

Разследването започна след сигнал от Териториалното поделение на НОИ Пловдив, след като институцията е получила от фиктивната фирма 117 болнични листа за една година, по които е изплатила 76 000 лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

МОН дава на всички по 4 точки за "проблемната задача" в матурата по БЕЛ

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 13:39

С 9-10% годишно растат жертвите на домашно насилие в Пловдив

В Пловдив отвори врати Регионален център за консултиране към местната Адвокатска колегия , след като общината предостави безвъзмездно помещения в Дом „Левски“. „Заедно с Кризисния център за жени, жертви на домашно насилие, оказваме помощ на нашите съграждани, които имат нужда в социален, икономически и психологически аспект“ – заяви..

публикувано на 21.05.24 в 12:46

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029 г. в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско–българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019 година в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 08:23