Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завишение на фините прахови частици след пожара в ЖР "Тракия"

РИОСВ: В допустимите стойности са серният диоксид и въглеродният оксид

И днес продължава да тлее малък участък от запаления терен  в район "Тракия", съобщи кметът Костадин Димитров.  На място дежурят две коли на пажарната  и екири на паркове и градини, които оросяват терена. 

15 дка открита площ със самораслеци и сухи треви са изгорели вчера. По думите на кмета на района пламъците са започнали от четири страни, а основна сила им е дало наличието на купчини боклуци, струпани на това място в парка.

Пожарът вероятно е умишлен, потвърди и началникът на пловдивската пожарна Георги Мангараков, според когото "не може случайно от 4 места да започне горенето“.

Завишение на стойностите на фините прахови частици (ФПЧ10), но не и превишение на средноденонощната им норма от 50 микрограма на кубичен метър има в района на пожара в ЖК "Тракия", избухнал в сухи треви снощи близо до парк „Лаута“ и зона А12, при който част от квартала бе задимен. Това са първите данни от двете автоматични станции, чрез които РИОСВ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда продължават да наблюдават въздуха.

Едната лаборатория е в близост до пожара, а втората е в съседния квартал „Каменица“. Следи се нивото и на останалите измервани показатели, сред които въглероден оксид и серен диоксид, чиито стойности към момента също са в допустимите норми, съобщиха от екоинспекцията. 

Окончателни осреднени за денонощието стойности на фините прахови частици ще бъдат оповестени утре. „Тогава ще може да се изчисли осреднената стойност на показателя за последователни 24 часа, както е коректно да бъде направено“, обясняват от РИОСВ.  С изгасянето на огъня екоинспекцията оттегли препоръката си към гражданите да се въздържат от излизане навън. 

Само през последната седмица в Пловдивска област са горели 82 пожара, от които 66 са на сухи треви и храсти в открити площи. 16 от пожарите са причинили материални щети. За седмицата огнеборците са се отзовали на 133 сигнала, като половината от тях са през уикенда – подчерта Мангараков.


Интервю с главния експерт в отдел "Контролна дейност" на РИОСВ Пловдив Мариана Кондаклива може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обявиха конкурси за директори на 33 училища в Пловдив област

Регионалното управление на образованието - Пловдив обяви на страницата си конкурсите за общо 33 училища в Пловдив и областта. Това е втората сесия, която търси да назначи ръководители на учебни заведения през тази година. Нов директор ще има Средно училище "Любен Каравелов" - Пловдив. Там Саша Щерева е навършила години за пенсиониране, но остава на..

публикувано на 18.07.24 в 10:28
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев отива при пожара в Отец Паисиево

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на село Отец Паисиево, който е сред засегнатите от огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.  На място с премиера ще бъде също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на..

публикувано на 18.07.24 в 10:27

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня.  Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да се изстрелва с оръдия вода, за да се гасят..

публикувано на 18.07.24 в 10:24

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив. По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина..

обновено на 18.07.24 в 10:18