Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не спира пожарът над Карлово, кметът вика хеликоптер

| обновено на 01.09.20 в 09:20


Продължава да гори пожарът, обхванал борова гора  над Карлово.

Огънят пламна в понеделник в късния следобед в местността „Триъгълника“, над водопада „Сучурум“.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че е поискал помощ с хеликоптер от Авиобаза Крумово, както и от карловската 61-ва Стремска бригада, откъдето са обещали да изпратят аварийни екипи.

„Теренът е много труден и практически недостъпен за наземна противопожарна техника, гасенето се осъществява ръчно, с пръскачки“ – заяви кметът на Карлово.  Продължава изкопаването на просеки, които да ограничат разпространението на пожара", обясни Емил Кабаиванов.

По думите му, днес се очаква да се включат още доброволци.

В същата местност преди две години имаше голям пожар, чието гасене продължи повече от седмица.


Още от категорията

Комплекс в Пловдив управлява електромрежата в Югоизточна България

Новият диспечерски център на Електроразпределение Юг ще бъде открит предиобед.  Комплексът, който е част от инфраструктурата на енергийното дружество EVN, ще управлява електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.  Центърът е с перспектива да внедри системи за автоматика и дистанционно управление на обекти от мрежата.

публикувано на 24.06.21 в 06:59

Мобилен ваксинационен пункт в асеновградски села

„МБАЛ - Асеновград“ организира подвижен ваксинационен кабинет за селата на общината. Медиците ще имунизират с препарата на Модерна в Червен,  Долнослав, Тополово и Новаково.  Ваксинирането ще се извършва в здравнит еслужби или други помещения, предоставени от кметствата по предварително изготвен график за всяко населено място.

публикувано на 24.06.21 в 06:54

На Еньовден се берат 77 билки и половина

На 24 юни Православната църква отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, тъй като прокарва пътя на учението на Христос. Народът нарича празника Еньовден, Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. На Еньовден започва далечното начало на зимата – казва се:  „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“...

обновено на 24.06.21 в 06:45

Слънчеви невести „Калинички“ изпълват Асеновград

Асеновград днес ще заблести с над 300 малки момичета, облечени в бяло. Обичаят „Калиница“ е уникална за страната традиция, която десетилетия наред съчетава християнския ритуал по въвеждането на Дева Мария в храма и народните гадания и наричания на Еньовден.  Литийното шествие на малките калиници, наричани още Слънчови невести, ще тръгне от храма..

обновено на 24.06.21 в 06:45

Отстраниха шефа на пловдивската полиция, разследват го

Началникът на пловдивската полиция е временно отстранен от длъжност заради образувано дисциплинарно производство срещу него. Това съобщиха от пресцентъра на ОДП-Пловдив.  Заповедта за отстраняването идва от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и датира отпреди няколко дни. Старши комисар Йордан Рогачев ще е отстранен, докато..

публикувано на 23.06.21 в 15:02