Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци, обгазени, десетки задържани и пострадали

Новият политически сезон в НС започва при "Велико народно въстание"

| обновено на 02.09.20 в 11:53
Автор:

Сблъсъци

Стотици протестират пред сградата на Народното събрание, където днес започва 10-тата сесия на 44-ия Парламент. Още в 8  се стигна до сблъсъци.  Протестиращите започнаха да замерят полицаите с яйца и копия на банкноти от 500 евро. Опитаха и да бутнат една от камионетките, които преграждат най-близкия вход на НС до Националната художествена галерия. Периодично избухват бомбички и димки. 

Десетки задържани и пострадали протестиращи

Преди 9 един мъж е задържан, след като успял да премине през полицейския кордон. Трима са пострадали. От тях един е млад мъж, изведен с линейка от протеста с окървавено лице. Върху него е паднала бутилка, хвърлена по полицаите. Другите пострадали са двама полицаи - Оказана им е помощ зад полицейския кордон. 

Около 9 часа, част от протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон отново. Малко по-рано, втори човек е задържан в района на пл. „Независимост“, след като при проверка у него са открити забранени предмети, съобщиха от МВР. 

Около 9:45 ч. сблъсъците се засилиха още повече, на няколко пъти  протестиращите хвърлиха лютив газ, който обгази не само полицията, но и част от журналистите пред НС, свидетелстват репортерите на БНР. Обгазени са били и  десетки хора. Няколко полицаи са потърсили лекарска помощ. Към площада са били насочени още сили на Жандармерията. 

Десетки хора са били изведени от протеста и отведени настрани към полицейските бусове.  Протестиращите опитват да съборят бусовете на полицията, които препречват пътя им по бул. "Цар Освободител" и да достигнат до друга секция, където според тях има още задържани, които е трябвало да участват в протеста. 

Малко след 10:20 ч. от протеста призоваха участниците в протеста да пробият полицейския кордон и да обградят всички входове на НС, за да не може никой, който се намира вътре, да си тръгне. Засега има само опити да бъдат обърнати бусовете, които предпазват паркинга и входа на НС откъм Националната художествена галерия. 

Към 11:15 часа четирима души бяха задържани при пореден опит да пробият барикада между два полицейски буса. Росен Миленов е задържан, след като успял да премине през полицейския кордон. Друг мъж е изведен от екипите на жандармерията, защото е скачал върху полицейски автомобил. Трети е бил отведен още в началото на протеста, след като у него били открити "забранени предмети".

Над 20 пострадали полицаи 

Директорът на столичната полиция Георги Хаджийски съобщи, че над 20 полицаи вече са пострадали при протеста.По думите му, полицейските служители са били замеряни не само с яйца, домати, ябълки, лук, но и с камъни. Част от униформените са били обгазени. Според Хаджийски, агресията спрямо полицейските служители ескалира, затова се прибягва и до използването на помощни средства за лична защита.

Служител от Дирекция „Жандармерия“ е пострадал след удар в областта на главата. Откаран е в болница за скенер и оказване на медицинска помощ.

Ако се наложи, ще използват и други средства за овладяването на ситуацията, посочи още той. Сред задържаните протестиращи е имало няколко човека, които са отнели от полицаите щитове и палки. 

Полицейското присъствие е засилено

Булевард "Дондуков" е преграден с полицейски камионетки с камионетки на жандармерията. Достъпът до входовете на бившия партиен дом са затворени и се осуетява пряк контакт между протестиращите и депутатите, които идват на работа. Плътни полицейски кордони обграждат цялата сграда на бившия Партиен дом. В околните улички има изключително много жандармерия и специални полицейски сили от цялата страна. Полицаите са около 2 пъти повече от протестиращите, разказват от мястото колегите от БНР. 

На площада продължават да пристигат протестиращи от страната. За днес Отровното трио обяви гражданско неподчинение под названието "Велико Народно въстание".

От Полицията отново призовават гражданите да запазят мирната форма на протеста и да не се поддават на провокации.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:38

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38