Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виновни са управляващите, които увеличават пропастта до хората

Бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков заяви в ефира на Радио Пловдив, че вчера е участавал за 56-ти ден в протеста.

„През целия ден витаеше напрежение около НС, поради факта, че имаше огромно количество полиция и жандармерия, които бяха блокирали всички постъпи към площад „Независимост“. Това дразнеше хората, които искаха да участват в протеста. Редовните полицаи бяха на втора линия, а на първа линия беше жандармерия с тежко снаряжиние. Това е демонстрация на сила и решимост да бъде използвана срещу демонстриращите граждани.“

Ген. Шивиков заяви, че по обяд нещата са  се успокоили. Хората са искали да се приближат до входа на НС, но народните избраници нямали честта да  се покажат и минат на една ръка разстояние от народа, защото се страхуват. В същото време полицията се държи предизвикателно. Жандармеристи пръскат сълзотворен газ, пострадали са и журналисти, което е вбесило протестиращите.

„Не отричам, че още през деня се появиха младежи със специфично облекло. Бях на първа линия и се опитахме да ги вразумим, но те бягаха и влизаха сред хората. Към 21 часа започнаха да хвърлят пиратки, бутилки от вода и кентчета от бира, което не одобрявам. Жени и девойки се опитаха да успокоят напрежението, като минаха пред жандармерията. Ескалацията започна след 22.30 часа. Няколко стотин жандармеристи в две направления разцепиха около 100 000  души,  участници в протеста на три части.  При тези тактически действия жандармерията използва брутална сила. Това е професионална операция срещу беззащитни хора от различни възрасти. Агитките бяха някаква минимална част. Когато жандармеристите се врязоха в масата от хора, започнаха да тъпчат и бият наред. Това съм го заснел, дори пусках на живо репортаж", уточни ген. Шивиков.“  

Интервюто с бригаден генерал от резерва Димитър Шивиков е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51