Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация и пациенти искат отмяна на конкурса за шеф на КОЦ-а

| обновено на 03.09.20 в 15:39

Сигнал до местната власт,  прокуратурата и медиите в Пловдив внесе фондация "Грижа за живот България" относно проведения конкурс за управител на "КОЦ - Пловдив" на 04 август. Сигналът е придружен с подписка от 240 пациенти на онкодиспансера. Ивелина Радева, председател на фондацията заяви пред Радио Пловдив, че е силно обезпокоена за бъдещото развитие на лечебното заведение, предвид начина на провеждането на конкурса за управител.

 Според нея не може проф. Марианна Янева, която спечели конкурса да бъде назначена по две причини. Първо защото е в пенсионна възраст и защото по време на нейното управление е закупен компютърен томограф, който не работи.

В сигнала, придружен и с подписка от 240 пациенти на онкодиспансера, се настоява конкурсът  да бъде отменен и проведен нов. От фондацията смятат, че подобни конкурси трябва да бъдат публични, а не задкулисно провеждани и манипулирани. 

Номинацията на проф. Янева трябва да се гласува от Общинския съвет на 10-ти септември. На конкурса се явиха петима кандидати, сред които и настоящият управител д-р Парашкев Цветков, който бе класиран на последно място. 

От Районна прокуратура съобщиха за Радио Пловдив, че по получения сигнал е образувана преписка. По нея до 1 месец ще има проверка на данните и респ. до колко при приемане на на решението на общинския съвет за възлагане на управлението на КОЦ - Пловдив има закононарушения.

Междувременно от КОЦ -Пловдив съобщиха, че предстои лечебното заведение да бъде оборудвано с още по-модерен апарат за бърза диагностика на онкологичните заболявания. , ще бъде доставен до дни в отделението по клинична патология на Комплексния онкологичен център в Пловдив. 

Основното предимство на новата техника е, че с нея ще могат да се извършват по-голям брой проби, а срокът за изследването, което е много прецизно, ще се скъси. Друг голям плюс е, че ще се правят различни по тип изследвания – за различните по вид онкологични заболявания. Чрез модерната апаратура ще се усъвършенства още повече диагностиката, по този начин хирурзите ще получават най-бързо и качествено оформена диагноза, а онколозите ще имат възможност за песонализиране на лечението на конкретния пациент. 

"Въпреки, че д-р Цветков няма да е управител от средата на месеца, той продължава да се грижи за подобряване качеството на лечение на пациентите в КОЦ – Пловдив и е уредил новата апаратура. Създаването на супермодерна патологична лаборатория на европейско ниво, бе една от първите му задачи, които той изпълни в началото на своя мандат като управител още през 2017 година" пишат от КОЦ- Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52