Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не стигаме до извода, че мирният протест е излишен

Важно е да се пазим от провокации, и са се удържи нивото на търпимост

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

Анализите с програма "Точно днес" в седмицата с най-много протестен заряд. Говорим с политолога доц. Борис Попиванов за протестите, властта и неотстъпените позиции от всички.

Политологът каза, че този протест на 2 септември е превърнал разделителната линия в барикада и е показал, че пропастта между недоволните граждани и управлението трудно може да бъде запълнена, освен по един начин - с оставка. 

"Съответно няма да бъде запълнена, ако няма оставка", уточни доц. Попиванов. По повод на позицията на ДПС за исканите оставки на правителството и на президента, то според него това решение не е ново, то е последователно действие и се наложи още през август.

"Преценката на ДПС е, че те смятат, че Борисов е трудно спасяем след този мандат, но заедно с това към него те пришиват и Радев. От партията разчистват позиции за себе си при едни избори. Те обаче не поискаха една трета оставка, тази на главния прокурор", посочи политологът. 

"Това което много се надявам, като последици от големия протест на 2 септември е да не стигнем като общество към един горчив извод. Той е, че мирният протест е излишен и безпереспективен, защото хората които бяха на прлощадите в София се убедиха, че по един и същи начин третират както мирните протестиращи, така и провокаторите, а именно бият ги", каза още Попиванов. По думите му, България се намира в политическа криза, която ще се усложни през есента и зимата от икономическа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23