Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 135 години от Съединението на България и празника на Пловдив

| обновено на 06.09.20 в 15:30

Пловдив е център на честването на  135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Шести септември е и празник на града. 

По програма

Кулминацията е тържествената заря - проверка, която ще започне в 20.30 часа на площад “Съединение” и на която слово ще произнесе президентът Румен Радев. В тържественото честване ще участват още председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители. 

В 10 часа програмата на празника започна с благодарствен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай в катедралния храм “Успение Богородично“. Като честити празника, владиката припомни, че през последните години в словото си е говорил за мир, любов и солидарност, както и колко е важно Съединението на България. И отбелаза: 

"Всяка година сред народа ни е имало недоволство и някакво неудовлетворение. Всяка година сме констатирали, че има дефицит на единство. Защо ни се случва това? Защо живеем в най-красивата и благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв?". В отговор дядо Николай  призова да се прочете произволна глава от книгите на Вехтия завет, защото по думите му, в тях  "точно се описва какво се случва с царства и народи, когато спрат да зачитат божиите закони, когато алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората“.

В знак на признателност след молебена бяха положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Рачо Николов. Слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

От 19 часа пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” представя  традиционната възстановка на събитията от 1885-та  година.

В празничния ден експозициите „Българско възраждане” и „Съединение на България от 1885 г.” на Историческия музей ще бъдат отворени с вход свободен. През целия ден на откритите сцени в центъра на Пловдив ще има празнични концерти.  

Спиране на движението и мерки за сигурност с КПП-та и без дронове

Във връзка с тържествиените прояви от 18.00 часа до полунощ ще бъде спряно движението по бул. „Шести септември” в участъка от  кръстовището  с  бул. „Руски” до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител”.  Гражданите ще бъдат допускани до площада от 18.30 часа през три контролно - прускателни пункта. Няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние. От 16.00 ч. до 22.00 ч. се забранява използването на дронове в зоната на тържественото честване. 

Как започна тържественият ден - репортажът от молебена е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02