Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Честваме 135 години от Съединението на България и празника на Пловдив

| обновено на 06.09.20 в 15:30

Пловдив е център на честването на  135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Шести септември е и празник на града. 

По програма

Кулминацията е тържествената заря - проверка, която ще започне в 20.30 часа на площад “Съединение” и на която слово ще произнесе президентът Румен Радев. В тържественото честване ще участват още председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители. 

В 10 часа програмата на празника започна с благодарствен молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай в катедралния храм “Успение Богородично“. Като честити празника, владиката припомни, че през последните години в словото си е говорил за мир, любов и солидарност, както и колко е важно Съединението на България. И отбелаза: 

"Всяка година сред народа ни е имало недоволство и някакво неудовлетворение. Всяка година сме констатирали, че има дефицит на единство. Защо ни се случва това? Защо живеем в най-красивата и благодатна страна на света, а сред народа има толкова насъбран гняв?". В отговор дядо Николай  призова да се прочете произволна глава от книгите на Вехтия завет, защото по думите му, в тях  "точно се описва какво се случва с царства и народи, когато спрат да зачитат божиите закони, когато алчността и егоизмът вземат превес над сърдечната любов и взаимното уважение между хората“.

В знак на признателност след молебена бяха положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Рачо Николов. Слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

От 19 часа пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” представя  традиционната възстановка на събитията от 1885-та  година.

В празничния ден експозициите „Българско възраждане” и „Съединение на България от 1885 г.” на Историческия музей ще бъдат отворени с вход свободен. През целия ден на откритите сцени в центъра на Пловдив ще има празнични концерти.  

Спиране на движението и мерки за сигурност с КПП-та и без дронове

Във връзка с тържествиените прояви от 18.00 часа до полунощ ще бъде спряно движението по бул. „Шести септември” в участъка от  кръстовището  с  бул. „Руски” до кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител”.  Гражданите ще бъдат допускани до площада от 18.30 часа през три контролно - прускателни пункта. Няма да се допускат хора, носещи опасни предмети и такива в нетрезво състояние. От 16.00 ч. до 22.00 ч. се забранява използването на дронове в зоната на тържественото честване. 

Как започна тържественият ден - репортажът от молебена е в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

В УМБАЛ "Пловдив" тече проверка за смърт на върнат пациент

По повод изнесената информация за починалия 70-годишен пациент от Стамболийски, който според близките му е бил разкарван без да бъде приет,   ръководството и екипа на „УМБАЛ-Пловдив“  съобщават, че по случая е наначена вътрешна проверка.  До този момент  не е подадена жалба до болничното ръководство, нито до компетентните органи и институции..

обновено на 24.11.20 в 14:41

361 са новите случаи на Covid-19 в Пловдив, жертвите са 9

361 са новите случаи на на Covid-19 в Пловдив и областта.  10 медицински лица са сред новодиагнотицираните, като сред тях са един лекар, рехибилтатор и 3 медицински сестри от болничната помощ, а също и 1 общопрактикуващ лекар, 3 фармацевти и един рехабилитатор на частна практика. Нови случаи на заразени с Covid-19 има и в образователната..

публикувано на 24.11.20 в 14:12

Утре градските автобуси няма да спират, но междуградските ще протестират

Отменя се протестното спиране на масовия градски транспорт утре от 9 до 11 часа в Пловдив, но автобусите ще се движат с табели „Протест“. Това съобщи за Радио Пловдив Веселин Дошков от Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи, член на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която организира недоволството в страната..

обновено на 24.11.20 в 13:54

МБАЛ - Пазарджик е на ръба на възможностите си

Една трета от медицинския персонал в МБАЛ в Пазарджик е заразен. Болницата е единственото лечебно заведения в областта със спешен кабинет за Covid-19, а напливът от пациенти е голям. Болницата не може да назначи лекари и медицински сестри, защото няма свободни кадри. Недостиг на персонал има и в останалите лечебни заведения. „На ръба..

публикувано на 24.11.20 в 13:41

361 са новите случаи на коронавирус в Пловдив и региона

3 146 са новите случаи на коронавирус в страната   при направени 7 244 писиар теста.  Излекувани са 1 702-ма души , 189 са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал.  Най-много са положителните проби в София – 933. Следва Пловдив с 361 души с установена коронавирусна инфекция. В Пазарджик новите..

обновено на 24.11.20 в 12:53