Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев участва в тържествата в Брестовица и Първенец

Вечерта държавният глава ще произнесе слово пред паметника на Съединението в Пловдив

| обновено на 06.09.20 в 10:31
Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев пристига в селата Брестовица и Първенец за участие в тържествата по повод 135-та годишнина от Съединението на България. 

В Брестовица откриват барелеф на Васил Левски

Той ще открие барелеф на Васил Левски във Влаховата къща в Брестовица, където е било едно от скривалищата на Дякона. След това държавният глава ще се включи в честванията в Първенец, където е замислена и планирана каузата на Съединението. Президентът Радев и кметът на община "Родопи" Павел Михайлов ще поднесат цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението и ще се включат в тържествено шествие по случай събитието. В шествието ще участват представители на комитет "Родолюбие", които пред читалището в центъра на Първенец ще направят възстановка на събитията от 1885 година. 

Почит към историческата роля на Първенец за Съединението

Село Първенец (тогава Дермендере) има историческа роля за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

На 25 и 26 юли 1885 г. в селото се провежда заседание на Българския таен централен революционен комитет (БТРЦК), на което е избран нов състав на комитета с председател Захари Стоянов и членове Иван Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и Коста Паница.  Новият състав на БТРЦК взема решение са осъществи Съединението на Княжество България с Източна Румелия, като временно отложи присъединяването на останалите български територии - Македания и Одринско, останали под турска власт. 

Революционерите решават, че всички усилия трябва да се насочат към присъединяване на Източна Румелия към България. Те дори определят датата на събитието - 15 септември 1885 година.

На 3 август 1885 г. пак в Първенец е свикано разширено заседание на БТРЦК с представители на местните комитети "Единство". Тогава са дадени конкретни наставления за дейността им и е обявена датата на въстанието. На това заседание присъстват воеводите Панайот Хитов и Продан Тишков - Чардафон. 

Заради назрелите условия и опасността от предателство провеждането на Съединението се ускорява и то е осъществено на 6 септември 1885 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Първи данни от черната кутия на разбилия се LZ-39

Първоначалните данни от разчитането на черната кутия сочат, че вероятната причина за катастрофата на 13 септември на учебно-бойния самолет "LZ-39 ZA Албатрос" е нисък полет преди вертикалното набиране на височина, съобщиха БНТ и bTV. Черната кутия бе изпратена за разчитане в Чехия, страната производител на самолета. Припомняме, че трагичният инцидент..

публикувано на 30.09.24 в 21:31

Маестро Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него са задържани още трима души.  Според държавното обвинение извършените престъпления са свързани..

публикувано на 30.09.24 в 16:32

12 загинали и над 100 ранени пешеходци в Пловдив от началото на годината

Над 440 са пътнотранспортните произшествия в Пловдивска област от началото на годината до днес, като загиналите са 40 души, а ранените са 540 – съобщи инспектор Стоян Войводов от сектор "Пътна полиция" в Пловдив. Акцентът на полицейската акция, проведена в Пловдив от май до септември, е пешеходците и водачите на индивидуални превозни средства..

публикувано на 30.09.24 в 15:26

Бум на пияните, дрогираните и неправоспособните шофьори в Пазарджик

От началото на годината до края на август на територията на област Пазарджик са регистрирани общо 457 катастрофи, съобщи на пресконференция старши инспектор Христо Георгиев, началник на „Магистрална полиция“ в сектор „Пътна полиция“. Той уточни, че те са с 31 повече от миналата година. Тежките катастрофи са 174 или с три повече. Загиналите на пътя са..

публикувано на 30.09.24 в 14:11

Баща и син са в пловдивска болница след катастрофа в Борино

В Борино 54-годишен мъж се е ударил с автомобила си в електрически стълб и го е разцепил на две, съобщиха от полицията в Смолян.  При удара мъжът и неговият 19-годишен син, който е бил в колата, са пострадали и са откарани в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.  И двамата са с фрактури на основата на черепа и охлузни рани по главата, няма опасност за..

публикувано на 30.09.24 в 13:36