Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове на малки населени места искат бюджет и избори

Калофер

Повече от 100 кмета на малки населени места, обединени в Националното сдружение на кметовете на кметства в България, поискаха с писмо до институциите да разполагат с определен бюджет или лимит, за да осъществяват основните си задължения и правомощия по закона за местната власт. 

„Иначе се обезмисля избирателното право и наличието на нашето представителство“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов по време на втората открита среща на сдружението край първомайското село Татарево днес.

Стоянов, който е негов председател, настоя от името на колегите си селата с над 100 жители да могат и да избират свой кмет. По думите му: „Със сега действащия изберателен закон, над 250 000 души са лишени от правото да могат да бъдат избирани или да избират своя кмет“. 

Според кмета на Калофер е редно процент от наемите или продажбите на общински имоти да се връщат в Кметствата, а не да остават на разположение на общината.

Писмото е изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър–председателя, омбудсмана, парламентарно представените партии и НСОРБ, съобщиха от Сдружението.  

„В тежката епидемиологична обстановка, в която ни се налага да работим, ние сме плътно до хората и доста често разходите, които правим, за да бъдем полезни, излизат от собствения ни джоб. Рисковете за нашето здраве и нашия живот бяха големи, след медиците и полицаите сме“, коментираха още малките кметове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Обявиха конкурси за директори на 33 училища в Пловдив област

Регионалното управление на образованието - Пловдив обяви на страницата си конкурсите за общо 33 училища в Пловдив и областта. Това е втората сесия, която търси да назначи ръководители на учебни заведения през тази година. Нов директор ще има Средно училище "Любен Каравелов" - Пловдив. Там Саша Щерева е навършила години за пенсиониране, но остава на..

публикувано на 18.07.24 в 10:28
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев отива при пожара в Отец Паисиево

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на село Отец Паисиево, който е сред засегнатите от огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.  На място с премиера ще бъде също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на..

публикувано на 18.07.24 в 10:27

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня.  Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да се изстрелва с оръдия вода, за да се гасят..

публикувано на 18.07.24 в 10:24

Потушават с чешките хеликоптери огъня над село Отец Паисиево

Продължава борбата с пожара над калояновското село Отец Паисиево. Ще бъде поискано утре бедственото положение да бъде  удължено, съобщи за Радио Пловдив Христина Янчева, областен управител на Пловдив. По груби сметки на пожарната до този момент са изгорели около 9000 декара площи, като една част от тях са земеделски земи, съобщи тази сутрин..

обновено на 18.07.24 в 10:18

Честваме 187 години от рождението на Васил Левски

С отслужване на литургия в чест на Апостола на Свободата в църквата „Свети Николай“ в Карлово ще бъдат тържествено отбелязани 187-та година от рождението на Васил Левски и празникът на града. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, общински съветници, родственици на Левски и граждани ще положат цветя на гроба на майката на Апостола Гина..

обновено на 18.07.24 в 10:18